Comunicat de presă

Centenarul Filmului Românesc aduce filme și invitați la Festivalul Străzii Lăpușneanu. Vlad Rădescu se va întâlni cu publicul ieșean pe Lăpușneanu

vineri, 20 septembrie 2019, 06:54
7 MIN
 Centenarul Filmului Românesc aduce filme și invitați la Festivalul Străzii Lăpușneanu. Vlad Rădescu se va întâlni cu publicul ieșean pe Lăpușneanu

Centenarul Filmului Românesc va avea un program special în cadrul Festivalului Străzii Lăpușneanu, organizat de echipa Ateneului Național din Iași.
Caravana revine la Iași, locul în care a fost lansat proiectul celor #100filme, în februarie 2018, pentru a marca 100 de ani la Marea Unire. Astfel, Festivalul Străzii Lăpușneanu găzduiește Caravana Centenarului Filmului Românesc, iar în perioada 20-22 septembrie, ieșenii vor urmări, în aer liber, trei proiecții românești.  Actorul Vlad Rădescu este invitatul special la proiecția de sâmbătă a filmului Ciprian Porumbescu (regia: Gheorghe Vitanidis).

Ateneul Național din Iași este partenerul cultural al proiectului. “Am crezut din prima în această inițiativă, care intră și în portofoliul nostru, pentru că dezvoltăm partea de cinema și chiar facem progrese în acest sens. De altfel, Centenarul Filmului Românesc reprezintă implicarea tinerilor în ceea ce încă numim Centenarul României Mari. Ne dăm întâlnire la filmele din caravană în cadrul Festivalului Străzii Lăpușneanu, tocmai pentru că este un festival al creativității din toate domeniile. Animăm strada plină de istorie prin istoria vie, prin cultură”, precizează Andrei Apreotesei, Managerul Ateneului Național din Iași.

“Este foarte interesant, atunci când două sau mai multe proiecte culturale se întâlnesc, ba chiar devin partenere. Ni s-a mai întâmplat acest lucru, în caravana noastră prin țară. Revenim la Iași cu actorul Vlad Rădescu, care a făcut un rol foarte bun în filmul lui Gheorghe Vitanidis. Ne place să readucem în fața publicului filme de aur, filme care stau la baza referințelor de specialitate în cinematografia românească”, precizează Andrei Giurgia, managerul proiectului.

Proiecțiile sunt programate pentru fiecare seară, începând cu ora 21.00, în Parcul Metocul Maicilor. Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul Centenarului Filmului Românesc în cadrul Festivalului Străzii Lăpușneanu
Vineri, 20 septembrie 2019
Ora 21:00 – Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (regia: Malvina Urșianu)

Sâmbătă, 21 septembrie 2019
Ora 21:00 – Ciprian Porumbescu (regia: Gheorghe Vitanidis)
Invitat: actorul Vlad Rădescu, sesiune Q&A
Duminică, 22 septembrie 2019
Ora 21:00 – Moromeții 2 (regia: Stere Gulea)

DESPRE FILME
Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (1979)
Regizor: Malvina Urșianu
Gen: Dramă, istoric
Durată: 140 de minute
Rating: AG
Distribuție: Cornel Coman, George Motoi, Silvia Popovici

Țara Moldovei, 1564. Alexandru Lăpușneanu, ultimul descendent al dinastiei Mușatinilor, care mai domnise în țară cu câțiva ani în urmă, se întoarce din exilul impus de trădarea boierilor săi. Hotărât să formeze o Moldovă unită, cu puterea concentrată în mâinile sale pentru a pune capăt o dată pentru totdeauna divergențelor dintre boieri, prințul va trebui să înfrunte opoziția aristocraților atrași de furturi și de trădări.
Trailer, aici.
 
 Ciprian Porumbescu (1972)
Regizor: Gheorghe Vitanidis
Gen: Biografic, dramă
Durată: 150 de minute
Rating: AG
Distribuție: Vlad Rădescu, Tamara Crețulescu, Emanoil Petruț, Clody Bertola, Sebastian Papaiani, Emilia Dobrin
Filmul reprezintă biografia compozitorului Ciprian Porumbescu. Acțiunea se desfășoară în Bucovina aflată sub stăpânire austriacă. Autor al mai multor cântece patriotice, al operetei “Crai nou” și al celebrei ”Balade”, activ în cercurile patriotice românești, tânărul muzician este arestat. În închisoare se îmbolnăvește de tuberculoză, ducând la moartea lui timpurie. Filmul pune accent pe problemele cu care se confruntă dar și pe activitatea sa artistică. Dragostea nefericită pentru frumoasa Berta conturează portretul unui artist romantic.

Trailer, aici.
Premii
1973-ACIN-Premiile pentru regie și pentru coloană sonoră

Moromeții 2 (2018)
Regizor: Stere Gulea
Gen: Dramă
Durată: 109 minute
Rating: AG
Distribuție: Horațiu Mălăele, Iosif Paștina, Paul Ipate, Gheorghe Visu, Ioana Bugarin
Moromeții 2 este filmul care oglindește crunta realitate în perioada postbelică. Nostalgia și atașamentul lui Moromete față de satul în care locuiește, față de pământul pe care îl lucrează, l-au făcut să-și dorească un viitor pentru feciorii săi alături de casă. Niculae, mezinul, își dorește un alt viitor. El vrea să termine liceul și aspiră la ceva mai mult, doar că nu în satul din Câmpul Dunării, ci la București.
Premii Gopo 2019
Cel mai bun film (lungmetraj): Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu
Cele mai bune decoruri (lungmetraj ficțiune): Cristina Niculescu
Cea mai bună imagine (lungmetraj): Vivi Drăgan Vasile
Cel mai bun montaj (lungmetraj): Dana Bunescu, Alexandra Gulea
Cel mai bun sunet (lungmetraj): Dana Bunescu, Cristinel Sirli, Constantin Fleancu
Cele mai bune costume (lungmetraj ficțiune): Dana Păpăruz
Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (lungmetraj ficțiune): Domnica Bodogan, Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu
Premiul „Tânără speranță”: Iosif Paștina
Premiul pentru Audiență: Stere Gulea
Premiul RSC: Vivi Drăgan Vasile

Trailer, aici.

DESPRE INVITAT
           Vlad Rădescu
               Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale”.  Încă din timpul facultăţii debutează în film cu rolul titular din Ciprian Porumbescu, devenind unul dintre cei mai promiţători juni primi ai ecranului românesc.
               A fost repartizat la Teatrul Național din Târgu Mureș, unde joacă până în 1987. Este cadru didactic asociat la Facultatea de Teatru din Târgu Mureș (1987-1994). Între 1990-1994 este director executiv al Teatrului Național din Târgu Mureș. În anul 1994 se întoarce în București la Teatrul Mic și Teatrul Nottara. Devine Cadru didactic la Universitatea Ecologică (1996-2002) și profesor la Universitatea Spiru Haret din București.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat în 2018, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).
 
 Despre ARTIS (Iași)
Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.
    Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)
            AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.
Fondată în anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău
Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES
PARTENERI
În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști
Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași
Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român
PARTENERI MEDIA
Partener media principal: AGERPRES
Frecvența de încredere: Radio România Cultural
Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI
Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric
Partener media regional: VIVA FM
​Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură
​Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md
Monitorizat de: zelist.ro
Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România
ON-LINE
Facebook: www.facebook.com/100filme.ro
Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului
Site: 100filme.ro

Comentarii