Chirie serioasă pentru ţevile ApaVital care trec pe proprietatea unui ieşean. Înalta Curte se pronunţă

Curtea de Apel stabilise o chirie lunară de 1.122 euro, dar familia Pietraru a atacat sentinţa.

miercuri, 23 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Chirie serioasă pentru ţevile ApaVital care trec pe proprietatea unui ieşean. Înalta Curte se pronunţă

Cea mai importantă instanţă a ţării va decide cuantumul chiriei pe care Consiliul Judeţean o va plăti unei familii de ieşeni pentru ţevile ApaVital care îi traversează terenul. Litigiul face obiectul unui proces început în urmă cu 5 ani şi ajuns acum în ultima fază.

Terenul, situat la marginea oraşului, se află în proprietatea lui Ion şi Larisea Pietraru de 20 de ani. La data achiziţiei, era simplu teren agricol, în zonă neexistând nici Metro, nici şosea de centură şi niciuna dintre numeroasele companii care funcţionează acum la ieşirea prin Păcurari. În 2010, Compania Naţională de Administrare a Drumurilor Naţionale a demarat lucrările de construire a şoselei de centură. O jumătate de hectar din terenul lui Ion Pietraru a fost expropriată, iar pentru alţi 1.510 mp ocupaţi de aceeaşi lucrare pentru mărirea lăţimii drumului şi mutarea unui canal de desecare, ieşeanul a reuşit să obţină despăgubiri în instanţă.

Cu ocazia construirii şoselei, au trebuit mutate şi conductele sistemului de aducţiune Timişeşti – Iaşi. O parte din acestea au ocupat încă 2.494 mp din terenul lui Pietraru, fără ca acesta să fie despăgubit. Cazul a ajuns în faţa Tribunalului, care a decis acordarea unei sume de 40.600 euro către Pietraru pentru a compensa lipsa de folosinţă a terenului ocupat de conducte şi de zona de protecţie a acestora. Sentinţa a fost atacată atât de proprietar, cât şi de ApaVital şi CJ. Curtea de Apel a decis înlocuirea despăgubirilor globale cu o chirie lunară de 1.122,3 euro, plătită de ApaVital începând cu 29 martie 2017, data începerii procesului, până în ziua în care îşi va muta conductele de pe terenul lui Pietraru. Această variantă nu a fost considerată acceptabilă de familia Pietraru, care a contestat-o. Recursul a intrat ieri în analiza Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Comentarii