Cinci clădiri vor fi iluminate cu violet de Ziua Naţională a Copilului Prematur din România

vineri, 13 noiembrie 2020, 02:56
2 MIN
 Cinci clădiri vor fi iluminate cu violet de Ziua Naţională a Copilului Prematur din România

Începând de anul acesta, ziua de 17 noiembrie a fost instituită ca Ziua Naţională a Copilului Prematur din România, conform legii nr. 189 din 21 august 2020. Această zi era sărbătorită şi până acum, din anul 2008, ca Ziua Mondială a Prematurităţii, iar din 2011 era marcată inclusiv în România. Anul acesta, la fel ca în anii precedenţi, această zi va fi marcată prin iluminarea mai multor clădiri din oraş în culoarea violet.

Marţi, 17 noiembrie, vor fi iluminate Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, Palatul Culturii, Primăria municipiului Iaşi, Maternitatea „Cuza Vodă“ şi Consiliul Judeţean.

„Culoarea violet este culoarea care ne inspiră speranţă şi dorinţă de mai bine pentru aceşti copii prematuri“, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă“ şi preşedintele Asociaţiei de Neonatologie.

Având în vedere contextul epidemiologic actual, Asociaţia de Neonatologie va organiza pe toată durata lunii noiembrie, de două ori pe săptămână, o serie de întâlniri virtuale cu numele „Prematuritatea la zi“, dedicate medicilor neonatologi şi pediatri, la care vor participa speakeri de la nivel naţional şi internaţional. Vor fi discutate problemele cele mai delicate ale prematurităţii, începând de la reanimarea nou-născutului prematur, la suportul respirator invaziv sau neinvaziv, aspecte legate de tulburările neurologice pe termen scurt şi lung, aspecte legate de alimentaţie, tulburări cardiace sau de necesitatea urmăririi oftalmologice.

„Ceea ce trebuie să facem în continuare pentru a creşte calitatea vieţii acestor copii prematuri după externare este să avem o urmărire constantă până la minimum doi ani, ar fi foarte bine dacă s-ar extinde până la şase ani când copilul merge la şcoală. Este nevoie să înfiinţăm centre de recuperare precoce a acestor nou-născuţi prematuri, în jurul secţiilor de neonatologie sau în jurul spitalelor de copii. De asemenea, ar trebui să creştem numărul de locuri în unităţile de Terapie Intensivă Neonatală din România de nivel III pentru că acum acoperă doar 50% din necesar. Aici, la «Cuza Vodă» avem tot ce ne trebuie, maternitatea s-a extins din punct de vedere al infrastructurii, avem 75 de locuri acum de la 65 câte erau, fiind două etaje unde avem Terapie Intensivă şi recuperare post terapie“, a completat prof. dr. Maria Stamatin.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii