Cinci motive pentru care să studiezi la Facultatea de Farmacie – cercetare la centre recunoscute din Europa

vineri, 30 august 2019, 01:20
3 MIN
 Cinci motive pentru care să studiezi la Facultatea de Farmacie – cercetare la centre recunoscute din Europa

Poți să faci carieră într-o companie producătoare de medicamente, să îți găsești un loc de muncă oriunde în Europa,  să activezi în industria cosmetică, să lucrezi în cercetare, în spitale, farmacii sau la agenția Europeana a Medicamentului.

Continuăm astăzi, cu ajutorul UMF Iaşi şi al companiei Antibiotice Iaşi, serialul despre ce înseamnă şi care este  potenţialul acestei discipline. 
Astăzi, despre cum poţi ajunge să lucrezi în cercetare la centre recunoscute din Europa. 

De la o elevă într-un sat din Roman, la  doctorandă care cercetează nanoparticulele de aur 

„Am ajuns să lucrez în cercetare la un centru din Portugalia la scurt timp după ce am absolvit facultatea. M-am interesat singură, am căuta informaţii şi am depus un dosar pentru doctorat. Am fost acceptată” spune Maria Enea. A terminat Facultatea de Farmacie din Iaşi în  2013 şi în prezent este doctorandă la Universitatea Porto din Portugalia. Domeniul de cercetare este nanotoxicologia şi studiază  efectele utilizării nanoparticulelor de aur.  Cum a ajuns aici o tânără care provine dintr-o familie obişnuită din Roman şi care iniţial îşi dorea să studieze medicina? „Aveam o prietenă cu un an mai mare care se înscrisese la Farmacie. Ea mi-a povestit ce învaţă la facultate şi m-am hotărât să renunţ la Medicină. Nu îmi pare rău. Cu farmacia am oportunităţi foarte mari. Drept dovadă faptul că eu, o fată dintr-un sat din Roman, imediat după terminarea facultăţii am ajuns să lucrez în cercetare la un proiect important al uneia dintre universităţile cunoscute din Europa. Nu a fost uşor, dar nu nici imposibil. Încă din timpul facultăţii am fost interesată de toate proiectele derulate pe practică şi schimburi de experienţă.  Am înţeles că  există foarte multe oportunităţi pentru absolvenţii de farmacie. Trebuie doar să le cauţi. Oportunităţile nu apar singure”, arată Maria Enea. Aceasta povesteşte că în timpul facultăţii a participat la mai multe proiecte naţionale şi internaţionale derulate prin intermediul asociaţiilor studenţeşti din cadrul UMF Iaşi. După ce şi-a dat licenţa, a început să se intereseze de o bursă pentru doctorat. 

Te poţi înscrie la doctorat imediat după absolvire

„Ca absolvent de farmacie se consideră că ai şi masterat şi poţi să te înscrii direct la doctorat. Eu mi-am dorit să lucrez în cercetare şi am căutat singură oportunităţi în Europa. Doream să acumulez experienţă într-un proiect internaţional. Şi am ales Universitatea Porto pentru că mi s-a părut foarte interesant domeniul: nanotoxicologie şi nanoparticule de aur. Am aplicat singură şi am fost acceptată. Pe viitor îmi doresc să continui cercetarea în domeniul farmaceutic. După ce finalizez doctoratul, sper să obţin o bursă Marie Curie”, adaugă Maria Enea. Aceasta a subliniat faptul că are colegi de facultate care lucrează în domenii foarte diferite:  de la cercetare în industria farmaceutică, la cercetare în industria alimentară sau industria dermatocosmeticelor. „Ca absolvent de farmacie ai foarte multe opţiuni chiar şi în ţară. Poţi face cercetare şi în România. Am colegi de promoţie care lucrează în cercetare la compania Antibiotice. Poţi lucra în domeniul producţiei de cosmetice. Sau în siguranţa alimentară. Poţi fi reprezentant medical. Trebuie doar să fii serios, să te implici, să faci voluntariat, să participi la proiecte încă din timpul facultăţii. Să cauţi oportunităţi  şi să aplici. Ca absolvent de farmacie ai baza necesară pentru a lucra în toate aceste domenii”, a încheiat Maria Enea.   

Amintim că în septembrie Facultatea de Farmacie din cadrul UMF Gr. T. Popa Iaşi organizează o sesiune de admitere suplimentară, urmând să fie scoase la concurs 28 de locuri fără taxă. Înscrierile au loc în perioada 5 – 6 septembrie 2019, testul grilă urmând a fi susținut în data de 9 septembrie 2019. Cei interesaţi să devină studenţi la Farmacie pot obţine mai multe informaţii accesând linkul https://www.umfiasi.ro/ro/academic/facultati/farmacie/Pagini/default.aspx

Campanie susţinută de compania Antibiotice Iaşi

Comentarii