Alegerile, validate de Senat: dosarul de numire a rectorului pleacă la Minister

Cine are cele mai mari şanse pentru a prelua preşedinţia Senatului UMF Iaşi?

joi, 23 ianuarie 2020, 02:50
2 MIN
 Cine are cele mai mari şanse pentru a prelua preşedinţia Senatului UMF Iaşi?

Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a validat în cursul zilei de ieri alegerile care s-au desfăşurat pentru stabilirea structurilor de conducere ale instituţiei de învăţământ superior medical în perioada 2020-2024. Cum nu au existat contestaţii la alegerile desfăşurate, iar Comisia Electorală Centrală a universităţii a trimis toate procesele verbale pentru analiză la comisiile Senatului, votul a fost dat fără nicio problemă semnalată în mod suplimentar. 

Acesta a fost un ultim pas în procedura de alegere, practic de finalizare a pasului votului uninominal. În continuare, vor fi alegeri restrânse şi mai multe numiri, urmând a fi stabilită conducerea executivă a universităţii. Înainte de acestea, însă, UMF va trimite către minister până la finalul acestei săptămâni documentaţia pentru validarea rectorului, care îşi preia atribuţiile după ce ministrul educaţiei dă un ordin de ministru pentru numirea în funcţie. Ulterior, prof.dr. Viorel Scripcariu îşi va desemna prorectorii alături de care va continua acest mandat, din sursele ziarului fiind două nume noi, iar apoi ca începe concursul pentru decani.

Decanii trebuie să fie aleşi din rândul propunerilor făcute de consiliul fiecărei facultăţi în parte, minimum doi, de către o comisie de concurs condusă de rector şi formată din prorectorii desemnaţi de aceştia. Ulterior, decanii îşi vor numi prodecanii, iar în această perioadă, Senatul nou reunit îşi va desemna preşedintele din rândul celor care au fost aleşi deja ca membri. Conform surselor „Ziarului de Iaşi“, cele mai mare şanse le are prof.dr. Ioana Grigoraş, care a fost şi mandatul 2016-2020 preşedinte al Senatului, unele informaţii indicând şi spre faptul că prof.dr. Norina Forna, care a fost aleasă ca membru, îşi va anunţa candidatura în şedinţa în care va fi desemnat preşedintele. 

Comentarii