Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cine fluieră lovitura de începere?

GALERIE
gin
  • gin
- +

Nu domnii de la Nyon, nu sindicaliştii din Ţările de Jos, ci musafirul nepoftit venit de la Wuhan.

UEFA a scos milităria din pod. Tracasat de foarte probabila decizie a belgienilor şi neerlandezilor de a anula complet sezonul competiţional intern şi a stabili ierarhii din pix în funcţie de clasamentele la momentul întreruperii, forul integrator al fotbalului european a prelungit până în august termenul de încheiere a ligilor domestice şi a solicitat imperativ ca acestea să se finalizeze. Nu cu orice preţ, considerând ambientul nefericit, dar până la noi ordine. Mai mult, cu ameninţatea, puţin voalată, dar fermă, de a fi excluse din ediţia viitoare a Cupelor Europene a reprezentantelor ţărilor care procedează altfel. Să admitem, pentru început, că intransigenţa UEFA are rădăcini serioase în ceea ce numim fair-play. Adică nu este normal să omologhezi un campionat cu un clasament parţial în care unele echipe au mai multe jocuri pe teren propriu decât altele, şi asta fără a socoti posibile restanţe. Numai că a vorbi despre fair-play într-o atare conjunctură este ca şi cum ţi-ai pune mănuşi de box când vrei să pedepseşti hoţul care îţi intră pe fereastră. Chestia este că nici domnul Ceferin de la UEFA şi nici cei de la Ajax ori Anderlecht nu ştiu când se termină blăstămăţia aiasta cu noul coronavinus. Nu ştim dacă jupânii de la Nyon au făcut un studiu amănunţit pe subiectul previziunilor specialiştilor (în epidemiologie) vizavi de COVID-19, iar dacă au făcut-o, s-au lămurit buştean. Optimiştii cred că vârful pandemiei va fi cam de Paşte, pesimiştii merg cu prevestirile dincolo de anul în curs. Nici UEFA şi nici cei din Ţările de Jos (Belgia şi Olanda, nu numai ultima!) nu au habar dacă ale lor campionate se pot termina la o vreme rezonabilă. În ziua când belgienii au devenit primii care au anunţat posibilitatea de a atârna fotbalul în cui, ruşii au fost mai înţelepţi şi au pus de-o nouă amânare pe principiul (vorba unui cântec) „să vedem ce-o să iasă”. Cam la fel se procedează şi la Casa Fotbalului şi cam la toate federaţiile naţionale, inclusiv în cele mai bogate.

Ca şi UEFA, federaţiile îşi doresc încheierea cu succes a competiţiilor domestice, nu chiar cu orice preţ, dar în măsura posibilităţilor, dar nimeni nu ştie dacă va fi de acord şi oaspetele ăla nepoftit de la Wuhan. Chiar în Belgia, „capul răutăţilor” nu a fost Federaţia, ci Liga Profesionistă, cea care conduce cluburile şi le reprezintă interesele. Implicit ale jucătorilor. Decizia nu s-a luat încă, se discută până la 15 aprilie, dar îngheţarea campionatului ar putea crea nu numai discuţii şi frustări, ci şi pierderi financiare. Chiar dacă Anderlecht, Bruges şi Genk nu stau în banii televiziunilor ca ştim-noi-cine, totuşi şi sponsorii echipelor, indiferent de înţelegerea de până acum, ar putea strâmba din nas la astfel de soluţii. Nu întâmplător, marile ligi vest-europene (Premier League, La Liga etc.) nu s-au hazardat în soluţii extreme. Nu le-au neglijat, dar nu au încercat să le pună în aplicare „avant la lettre”.

Poate că nu belgienii i-au supărat amarnic pe alde Ceferin&Co, ci solidaritatea vecinilor din Nord. Oficialii euro-fotbalistici au intuit pericolul unui soi de „epidemie” sui generis, în care toţi să se molipsească de sindromul îngheţării campionatului. Poate, dar în orice caz, cei de la Nyon s-au simţit călcaţi pe bombeu: „Vasăzică, noi amânăm Euro2020, amânăm Cupele Europene (mina noastră de aur), numai ca să vă terminaţi ligile voastre interne, iar voi, suspendaţi, îngheţaţi, faceţi ierarhii din plaivaz, ca să vă trimiteţi jucătorii acasă. Ei, coborâm noi milităria din pod”. Cât adevăr este între ghilimelele de mai sus nu putem proba, cert este că jucătorii sunt cei care doresc să se termine cu bâlciul ăsta pe fond de pandemie. Nimeni nu spune prea multe de valabilitatea contractelor, de perioada de transferuri, lucru vital pentru orice jucător profesionist. Nimeni nu spune de vacanţa acestor oameni, fiindcă slalomurile printre ghivecele de flori din sufragerie, sau jongleriile cu sulurile de hârtie igienică din baie nu înseamnă nici antrenamente stricto sensu, nici vacanţă la Ibiza sau în Maldive. Iar ligile profesioniste, sub presiunea unor fronde previzibile, sunt nevoite să cedeze.

Astfel încât, nu există altă soluţie în acest posibil conflict care mocneşte decât aşteptarea. Aşteptarea calmă, răbdătoare, în turnuri de fildeş, a finalului de coşmar. În funcţie de care se pot lua decizii, contestabile sau ba. Şi fără a se uita o nano-secundă că fotbalul nu reprezintă decât o cantitate neglijabilă în problematica unei tragedii planetare ca pandemia de noul coronavirus.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri