Cine reprezintă România?

luni, 04 martie 2019, 02:50
1 MIN
 Cine reprezintă România?

Apropo de mandatul de "reprezentant al României": mi se pare la mintea cocoşului că ALDE-PSDragnea inclusiv la asta visează, anume ca ei şi numai ei să decidă cine primeşte şi cine nu mandat de-a reprezenta ţărişoara. Evident, impostorii, iresponsabilii, inconştienţii şi incompetenţii se califică din start. 

În data de 15 februarie 2019, zi de vineri (deci exact în ziua în care a fost citată Laura Codruţa Kövesi să se prezinte la tribunal pentru a lua cunoştinţă de abracadabranta acuzare scoasă din joben de justiţia dirijată de Dragnea&Toader, menită a o bloca pe fosta şefă DNA de-a merge la Bruxelles), Patrick André de Hillerin semna în Libertatea editorialul "Naţionala de făţărnicie a României".

După o introducere cu exemple de magistraţi care reprezintă oficial România în diverse instituţii internaţionale, editorialistul îşi pregăteşte retoric teza (concluzia) ce urma a fi demonstrată:

"De ceva vreme", spune el, "se vorbeşte pe un ton dojenitor despre faptul că România este pe cale de a realiza o premieră, prin faptul că nu-şi susţine reprezentantul în cursa pentru ocuparea funcţiei de şef al Parchetului European. Or, în acest caz, ne aflăm într-o profundă confuzie", continuă tranşant de Hillerin, pentru a oferi, la fel de tranşant, teza:

"România nu are un reprezentant în această competiţie individuală."

Pe ce se bazează autorul? Păi, pe faptul că, fiind o "competiţie individuală", Laura Codruţa Kövesi n-are niciun fel de mandat de a reprezenta România:

"Nici Preşedinţia, nici Guvernul, nici Parlamentul şi nici vreo altă instituţie românească nu a desemnat/numit un reprezentant al ţării noastre pentru a candida la această funcţie."

Apoi, editorialistul mai apasă odată pe ideea că LCK candidează strict în calitate de "reprezentant al propriei cariere şi al propriilor proiecte de viitor" pentru această înaltă funcţie europeană. "Atât."

Ca să se întrebe apoi retoric dacă "suntem obligaţi noi, toţi românii, să susţinem această candidatură, ce va fi validată printr-un vot politic în Parlamentul European?"

Evident, răspunsul său este cel căutat a fi demonstrat:

"Nu, pentru că noi, prin instituţiile noastre, nu am trimis pe nimeni acolo."

Are dreptate dl de Hillerin? Formal, da. Dar strict în logica asta formală. Logică nesusţinută însă de felul în care este pusă problema, pentru că nu, nu e vorba să fim "obligaţi noi, toţi românii, să susţinem această candidatură", dar oare n-ar fi fost frumos s-o facem (sau, dacă nu ne convine persoana, măcar să nu-i punem beţe-n roate)?

Evoluţia ulterioară a lucrurilor a arătat, apoi, nu doar că instituţiile invocate mai sus nu s-au "simţit obligate" s-o susţină, ci una dintre ele, mai exact Guvernul României, adică, s-a "simţit obligat" să împiedice votarea Laurei Codruţa Kövesi.

Iată ce scria Ioana Ene-Dogioiu pe ziare.com în data de 24 februarie, după votul din COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi), singurul pe care LCK l-a pierdut, în articolul "Trădarea din Ministerul de Externe":

"Ambasadorul României, Luminiţa Odobescu, a avut mandat scris să voteze împotriva Laurei Codruţa Kövesi. Mai mult, există un lobby intens al reprezentanţilor României împotriva unui cetăţean român. Eu nu o acuz pe dna Odobescu. Un ambasador cu mandat scris nu are spaţiu de manevră. Cu excepţia demisiei de onoare, dar aşa ceva nu prea există în România (…). Cine i-a dat mandat? Conform legii, Tudorel Toader propune, miniştrii Ciamba şi Meleşcanu avizează şi premierul Dăncilă decide." (Mă rog, vorba vine, "Dăncilă decide", dar formal, da, aşa este, dânsa "decide" ce zice PSDragnea…)

Revin la editorialul lui de Hillerin, care se-ncheie după cum urmează:

"Dacă cineva vrea susţinerea întregii ţări ca reprezentant al acesteia, eventual şi o galerie condusă din tobă de primarul Boc, atunci să ne arate mandatul care l-a făcut reprezentant al României. Şi ar fi de preferat ca acest mandat să nu fie unul de aducere, de reţinere sau de arestare."

Care va să zică, aşa deci. Dacă n-ai mandat de "reprezentant al României", valea con dios! Bucură-te, Simona Halep, de românii care te susţin, dar nu te aştepta să te susţină toţi românii, n-au nicio obligaţie s-o facă pentru că n-ai mandat, fată, decât atunci când joci la Fed Cup. În rest, ai fost numărul unu mondial pe căciula ta şi a familiei tale, n-ai reprezentat România şi n-o reprezinţi! Dar, stai aşa, am zis de Fed Cup? Mda, va fi avut Simona mandat de reprezentare a României, dar primarul Boc cu toba sa cu tot n-a avut, nu-i aşa? Aşa că merită să fie folosit ironic de editorialistul tare-n nuanţe. Nuanţe formale, desigur.

P.S. Apropo de mandatul de "reprezentant al României": mi se pare la mintea cocoşului că ALDE-PSDragnea inclusiv la asta visează, anume ca ei şi numai ei să decidă cine primeşte şi cine nu mandat de-a reprezenta ţărişoara. Evident, impostorii, iresponsabilii, inconştienţii şi incompetenţii se califică din start. Restul trebuie să dea dovadă de obedienţă, de ticăloşie, de lichelism şi alte tare de caracter, dacă vor să reprezinte România oficială, aia mândră că-i furată de cei ce-o reprezintă. Îndrăzneşte să crezi!

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii