Cine se anunţă a fi pierzătorii şi câştigătorii alegerilor europarlamentare de la Iaşi

sâmbătă, 18 mai 2019, 01:50
2 MIN
 Cine se anunţă a fi pierzătorii şi câştigătorii alegerilor europarlamentare de la Iaşi

Am obişnuit onoratul cititor al rubricii noastre să nu abordăm subiecte politice în ziua de sâmbătă, dar, vă daţi seama, excepţia de astăzi este pe deplin justificată, dat fiind că suntem în campanie electorală. Aşadar, cine va pierde şi cine va câştiga în urma alegerilor care stau să vină? Ne referim, desigur, la târgul Ieşilor.

Cel mai mare morcov purtat la dosul corpului îl are, fără îndoială, Maricel Popa, şeful PSD. El nu a reuşit până acum să iasă în evidenţă cu nimic deosebit în cadrul partidului, desigur dacă exceptăm faptul că şi-a lăsat barbă. Poziţia sa de preşedinte este garantată doar un an de zile şi va depinde de rezultatele la euro şi la prezidenţiale. În oraş, partidul stă dezastruos, fiind pe locul trei, după USR şi PNL. Dacă nu compensează suficient din teritoriul rural, va fi jale atât pentru Popa cât şi pentru Ostaficiuc, liderul de la municipiu.

La liberali situaţia este întrucâtva asemănătoare, dar pe alt punct de inflexiune. In timp ce PSD scade, PNL creşte uşor, iar echipa de la Iaşi trebuie să arate că ţine pasul cu trendul naţional, mai ales dacă vrea să-şi afirme pe viitor ambâţurile locale, cum ar fi candidatul propriu la primărie şi alte celea.

La USR, deputata Cossette Chichirău, pe care toată lumea o cunoaşte din eschibiţiile pe facebook, are o provocare chiar mai mare decât a liberalilor. Ea se află la cuţite cu liderii de la centru – fiind produsul unui curios succes de autism politic -, iar aceştia nu vor ezita să folosească un eventual scor slab ca să o pună în corzi, pentru a evita expresia "la podea". Ei vor da exemplul Clujului şi Bucureştiului, unde USR stă excelent, spre deosebire de Iaşi, unde stă doar bine.

La PMP, tremură în bălării deputatul Movilă, cel care l-a dus pe Băsescu la ţiganii şantajişti, la ultima sa vizită în Iaşi, în zoaia acestora. Movilă o sfecleşte, dacă PMP-ul nu trece pragul electoral. Va trebui să-şi caute repede refugiu şi nu se ştie dacă-l va lua ALDE sau PRO, pentru că de ceilalţi nu se pune vorba.

Singurul care ar putea ieşi câştigat din aceste alegeri ar fi, paradoxal, primarul Chirica. El îl susţine pe independentul Simion, personaj fără şanse reale la un loc eligibil. Un scor slab al acestuia l-ar trezi din fantezie pe primar, i-ar acesta i-ar fi câştigul de care vorbeam. Dacă îi vine mintea la cap, poate ar face ceva interesant, pentru că în pantaloni, unde o ţine acum, nu-i foloseşte la nimic.

Comentarii