Cine va produce minisubmarinele anunțate de ministrul apărării Dîncu. Legătura cu PSD

joi, 28 aprilie 2022, 18:37
3 MIN
 Cine va produce minisubmarinele anunțate de ministrul apărării Dîncu. Legătura cu PSD

Autoritățile noastre intenționează să cumpere mini-submarine de producție locală în contextul în care Marea Neagră a devenit o zonă fierbinte după ce Rusia a atacat inclusiv teritoriul maritim al Ucrainei.

Achiziția este însă învăluită de mister din cauza puținelor detalii oferite de către ministrul Apărării, Vasile Dâncu, primul oficial român care a discutat despre posibilitatea cumpărării de mini-submarine.

Facilitatea de producție din comuna Ghiroda, lângă Timișoara, de unde urmează să fie cumpărate mini-submarinele, este deținută de Drass România – filiala unui producător italian care colaborează cu forțe navale din diverse state.

Astfel de colaborări au avut loc și cu Forțele Navale Române, susține Sergio Cappelletti, managing director Drass Group, divizia Underwater Technology, într-un răspuns pentru Newsweek România: „ Avem o relație pozitivă cu Forțele Navale Române, iar recent am livrat un simulator de scufundări modern la Constanța. Romtehnica a organizat și a fost prezent la întâlnirea cu Ministerul Apărării, în timp ce, în trecut, am ținut direct prezentări la diverși oficiali ai Marinei Române. În colaborare cu Romtehnica, Drass România va fi prezentă la următoarea Expoziție BDSA de la București pentru promovarea industriei românești de apărare.”

Cappelletti a confirmat și discuțiile cu ministrul român al Apărării: “Într-adevăr, am avut discuții cu domnul Dâncu, în urma solicitărilor din alte țări care au trezit interesul Guvernului României. Sper că apreciați că nu putem dezvălui numele acestor țări din motive de confidențialitate. În România am cooperat cu Romtehnica și Romarm (n.r. două companii de stat care se ocupă cu înzestrarea Armatei) pentru vizitele și relațiile cu astfel de țări străine”.

Dâncu declarase recent că România explorează posibilitatea de a achiziționa o serie de mini-submarine, fără să menționeze numele companiei producătoare, deși avansase și termene de achiziție: „A fost o surpriză pentru mine, o surpriză plăcută – am aflat de la câțiva ambasadori străini care m-au întrebat despre faptul că ei vor să cumpere pentru țările lor niște mini-submarine care se produc în România. Sper că vom găsi condiții pentru ca acest producător să lucreze pe scară mare, să poată produce pe scară mare în România mini-submarine și atunci și noi vom fi și beneficiari, vom și cumpăra, dar România va și putea să vândă aceste mini-submarine. Dacă facem un contract acum, le-am putea avea foarte repede, în 2-3 ani”. 

Surse din industria de apărare susțin că unul dintre oamenii de afaceri care sprijină afacerea Drass România este Nicoletti Massimiliano, 47 de ani, fiul vitreg al lui Dan Ioan Popescu, fost ministru PSD al Industriilor în Guvernul Năstase – unde a fost coleg chiar cu Vasile Dâncu, pe atunci ministrul Informațiilor Publice.

Nicoletti a fost, până în 2018, cetățean italian.

Citeşte mai mult pe newsweek.ro

Comentarii