Clanul Stănescu de la Iaşi – Grup de femei evazioniste scăpate de închisoare de Curtea Constituţională. Datorează statului aproape jumătate de milion

miercuri, 04 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Clanul Stănescu de la Iaşi – Grup de femei evazioniste scăpate de închisoare de Curtea Constituţională. Datorează statului aproape jumătate de milion

Un grup de Stăneşti a scăpat de pedeapsă întrucât răspunderea pentru faptele de evaziune fiscală reţinute de procurori s-a prescris. Prevederile favorabile rezultate din două decizii ale Curţii Constituţionale vizează însă doar latura penală a cazului, nu şi cea civilă. Fiscul îşi va putea recupera prejudiciul de peste 80.000 de euro, dacă va găsi ceva de vândut la cele cinci inculpate. Până acum nu a reuşit.

Mîndra, Tasia, Lăcrămioara, Maria şi o a doua Mîndra Stănescu au fost trimise în judecată în noiembrie 2021 pentru evaziune fiscală. În calitate de administratoare a patru firme specializate în comerţul cu deşeuri metalice, combustibili şi minereuri, cele cinci înregistraseră în 2010 şi 2011 mai multe achiziţii fictive.

Prin acestea, ele scăzuseră în mod artificial profitul societăţilor şi obţinuseră decontări ilegale de TVA, prejudiciind în total bugetul statului cu 420.511 lei.

Faptele stabilite de procurori au fost reţinute ca atare şi de magistraţii Tribunalului. Aceştia s-au concentrat mai mult pe măsura în care ele mai pot fi şi pedepsite.

Cele cinci Stănescu comiseseră actele de evaziune pe când mai era încă în vigoare vechiul Cod Penal. Noile reglementări în domeniul evaziunii fiscale nu schimbaseră însă limitele de pedeapsă, acestea rămânând cuprinse între 2 şi 8 ani de închisoare. O decizie a CCR din 2018, reiterată patru ani mai târziu, stabilise că normele legale privind întreruperea cursului prescripţiei erau neconstituţionale şi le-a desfiinţat.

Prin urmare, în cazul celor cinci inculpate urma să se ia în considerare doar termenul general de prescripţie, de 8 ani. Faptele reţinute în sarcina celor cinci se derulaseră până în noiembrie 2011.

Luând în calcul şi cele două luni în care, pe parcursul stării de urgenţă, procesele fuseseră suspendate, răspunderea penală se prescrisese oricum la începutul anului trecut. Ca urmare, magistraţii Tribunalului au dispus încetarea procesului penal îndreptat împotriva celor cinci. Judecătorii au dispus punerea sub sechestru a tuturor bunurilor deţinute de acestea, în vederea recuperării prejudiciului.

Pe parcursul procesului, cele cinci nu au plătit nimic. 

Comentarii