Colegiul Medicilor îşi face un corp de experţi pentru cazurile de malpraxis

vineri, 25 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Colegiul Medicilor îşi face un corp de experţi pentru cazurile de malpraxis

Colegiul Medicilor din România (CMR) intenţionează să înfiinţeze un corp al experţilor medicali care să realizeze expertiza judiciară în caz de malpraxis. Expertiza medicală va fi oferită instanţelor civile de către medici acreditaţi din toate specialităţile care cunosc foarte bine practica medicală, inclusiv ghidurile şi protocoalele medicale, pentru a lămuri dacă este vorba despre malpraxis sau nu.

„Credem că introducerea unui corp al experţilor medicali, format din medici practicieni de diferite specialităţi, acreditaţi să ofere expertiză judiciară instanţelor ar permite fluidizarea mecanismului de răspundere civilă în caz de malpraxis. În sistemul actual de gestionare a greşelilor medicale în România sunt multe disfuncţionalităţi care nemulţumesc atât medicii cât şi pacienţii în situaţia în care o greşeală medicală generează o suferinţă sau un prejudiciu unui pacient, iar noi ne-am propus să discutăm problemele cât mai deschis şi să venim şi cu soluţii”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele CMR.

Reprezentanţii CMR au mai spus că pacientul are dreptul să primească, într-un timp rezonabil, compensaţii financiare în cazul în care o greşeală medicală i-a cauzat o suferinţă sau un prejudiciu. Astfel, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluţionare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis. Totodată, este nevoie şi de întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară astfel încât dacă greşelile sunt grave sau se repetă, să se poată lua în considerare ridicarea dreptului de practică a medicului pentru protejarea altor pacienţi. Deciziile au fost luate în cadrul ueni dezbateri care a avut loc la Timişoara, însă o întâlnire publică pe acest subiect este programată şi la Iaşi pentru primele luni ale anului viitor. 

Comentarii