De Sănătate

Punem punctul pe știi

Colita ulcerativă poate fi controlată cu medicamente dar poate provoca și apariția cancerului de colon

miercuri, 27 martie 2024, 11:09
5 MIN
 Colita ulcerativă poate fi controlată cu medicamente dar poate provoca și apariția cancerului de colon

Marina Costea, Bârlad: Soțul meu are 36 de ani și a fost diagnosticat cu rectocolită ulcero-hemoragică. La colonoscopie s-a văzut doar rectul afectat, medicul a spus că e roșu de parcă ar fi frecat cu glaspapir. Deocamdată nu are diaree dar are  sânge în scaun, de aceea noi am crezut inițial că sunt hemoroizi. Nu stim ce regim alimentar l-ar putea ajuta, medicul care l-a văzut i-a spus să mănânce orice, în afară de condimente. El respectă acest lucru dar tot are spasme colonice cu transpirație, amețeală și disconfort abdominal”.

Șef lucrări Dr. Irina Ciortescu, medic primar gastroenterolog, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași, Spitalul Clinic de Urgențe ”Sf. Spiridon”: ”Rectocolita ulcero-hemoragică (RCUH) sau colita ulcerativă (UC) afectează în general persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani. Cu toate acestea, există numeroși adulți care primesc un astfel de diagnostic și după vârsta de 50 de ani.

Chiar dacă primele simptome par să apară la vârste tinere, colita ulcerativă poate debuta la orice vârstă. Boala afectează în egală măsură femeile și bărbații, deși unele studii susțin că bărbații sunt mai predispuși la această afecțiune. Această suferință se întâlnește mai frecvent în zonele urbane și în țările dezvoltate.

Boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică sunt  boli inflamatorii autoimune, neinfecțioase și netuberculoase. RCUH afectează inițial rectul și apoi colonul (intestinul gros) pe când boala Crohn poate afecta orice segment al tubului digestiv (de la cavitatea bucală la regiunea perianală), cea mai frecventă localizare fiind ultima porțiune a intestinului subțire (ileonul terminal) și colonul ascendent. În RCUH  mucoasa devine inflamată și se ulcerează – este roșie, tumefiată și cu suprafața fisurată. Inflamația începe inițial la nivelul rectului, dar poate să evolueze cu afectarea colonului stâng sau chiar a întregului colon (pancolită). Soțul Dvs a făcut foarte bine că a consultat medicul și a făcut colonoscopie, și a putut astfel fi diagnosticat cu proctită ulcerativă. Începerea tratamentului cu preparate locale (supozitoare sau clisme) este foarte importantă deoarece evoluția inflamației de la rect la întregul colon poate fi imprevizibilă și uneori gravă. Recomand tuturor  persoanelor care prezintă eliminare de sânge prin scaun (rectoragie) și/sau diaree cu sânge să consulte medicul specialist gastroenterolog și să nu interpreteze simptomele ca fiind secundare unei afecțiuni hemoroidale. 

Afecțiunea evoluează de-a lungul întregii vieți cu perioade active, în care simptomatologia este deosebit de supărătoare, și perioade de remisiune, în care pacientul nu prezintă niciun fel de acuze. RCUH este așadar o boală cronică, pe viață ce necesită tratament și monitorizare permanentă. În acest moment există resurse terapeutice suficiente astfel încât pacienții cu RCUH să intre în remisiune și să rămână astfel pentru o lungă perioadă de timp.

În perioada activă, pacientul are multiple scaune diareice cu mucus, puroi și sânge însoțite de senzația de scaun incomplet și de nevoia de a ajunge urgent la toaletă, fără a avea însă scaun. De asemenea, acuză dureri abdominale, astenie, adinamie (scăderea forței musculare), la aceste manifestări putându-se adăuga, câteodată, simptome extradigestive. Cele mai frecvente simptome extradigestive sunt leziunile articulare (artralgii sau artrită), cutanate, oculare. Calitatea vieții pacienților este afectată, aceștia prezintă oboseală cronică (astenie fizică),  iritabilitate sau depresie.

Colita ulcerativă este rezultatul unui răspuns anormal, exagerat al sistemului imun care, în mod normal, ne apără organismului de infecții și alte agresiuni.

La persoanele cu boli inflamatorii intestinale cum este colita ulcerativă, sistemul imun începe să atace propriile țesuturi ducând la apariția unei inflamații cronice, neinfecțioase, netuberculoase, localizată inițial în rect și apoi și în colon. Acești pacienți pot prezenta și afectări extracolonice, cauzate de perturbarea sistemului imun. La un pacient cu suspiciune de RCUH (rectoragie sau diaree cu sânge sau fenoemne extradigestive) investigația care pune diagnosticul este colonoscopia. Leziunile rectului se văd imediat ce se introduce colonoscopul prin anus, pentru confirmarea suspiciunii endoscopice sunt necesare prelevarea de biopsii și un examen histopatologic.  Pentru efectuarea unei colonoscopii ( investigarea colonului cu o cameră video, situată în capătului unui tub flexibil ce se introduce prin rect) pacientul trebuie să facă o pregătire digestivă  cu laxative care să asigure golirea colonului de materiile fecale. Atunci însă când pacientul prezintă diaree, peste 5-10 scaune cu zi, cum este și cazul pacienților cu RCUH în puseu de activitate, colonoscopia se poate face și fără pregătire digestivă.

În marea majoritate a pacienților, boala poate fi controlată prin tratament medicamentos, acesta fiind stabilt în funcție de extensia leziunilor (rect, colon stâng sau pancolită) și severitatea bolii. Marea majoritate a pacienților ține sub control boala cu tratament medical, sub supravegherea medicului gastroenterolog. Excizia chirurgicală a colonului (colectomia) poate fi necesară atunci când un puseu sever de rectocolită nu răspunde la tratamentul intensiv medicamentos sau când apar complicații grave ce pun în  pericol viața pacientului (sângerare masivă, megacolon toxic).

Din păcate, colita ulcerativă este o boală cronică autoimună care necesită un tratament imunosupresor cronic. Scopul tratamentului este obținerea remisiunii clinice (pacientul să nu mai aibă sângerare rectală și/sau diaree) și a remisiunii endoscopice și histologice pentru a scădea riscul de apariție a cancerului colo-rectal.

Practic, la acest moment, scopul tratamentului este de a reduce inflamația care cauzează simptomele și de a stabili perioade lungi de remisie, perioade în care simptomele dispar iar mucoasa colonică nu mai este inflamată.

Tratamentul colitei ulcerative este complex, individualizat funcție de severitatea bolii. Dietele alimentare stricte sunt necesare pe perioade scurte de timp, în puseele severe de activitate și nu pe viață. Pacienții cu colită ulcerativă nu au restricții alimentare dar, ca și restul populației, trebuie să adopte un stil de viață sănătos, în special pentru a proteja sistemul imun și microbiota intestinală.

Unele persoane necesită spitalizare, mai ales în cazul în care au suferit de deshidratare sau au pierdut prea mult sânge, în urma unor episoade cronice de diaree. 

În anumite cazuri, pot fi necesare intervenții chirurgicale de rezectie a colonului – colectomie. Aproximativ 25-30% dintre persoanele afectate de colită ulcerativă trec printr-un episod chirurgical, mai puțin decât în cazul Bolii Crohn. În colita ulcerativă tratamentul chirurgical vindecă boala dacă se face proctocolectomie totală, adică se scoate tot colonul și rectul.

Cert este că, pentru a putea depăși cât mai ușor episoadele de activitate ale bolii, pentru a intra în remisiune susținută și a preveni apariția cancerului colo-rectal, sfatul meu este să țineți legătura cu medicul gastroenterolog pentru ca, împreună, să stabiliți un tratament și un stil de viață”.

 

Comentarii