Colonel judecat pentru accident mortal: achitat pentru accident, condamnat pentru fals

joi, 22 iulie 2021, 02:03
3 MIN
 Colonel judecat pentru accident mortal: achitat pentru accident, condamnat pentru fals

Acesta a încercat să ascundă adevărul, raportând că accidentul avusese loc dincolo de poartă, în afara unităţii militare pe care o conducea.

Fostul comandant al UM 01430 Băceşti a ajuns în faţa judecătorilor după un accident mortal petrecut în incinta unităţii. Trimis în judecată pentru ucidere din culpă, colonelul a fost achitat. A fost condamnat însă pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, pentru fals intelectual şi uz de fals. Pentru a ascunde felul în care se petrecuseră faptele, a raportat că accidentul avusese loc în afara unităţii.

Accidentul a avut loc la începutul lunii iulie 2019. Patru magazii din incinta unităţii necesitau reparaţii la hidroizolaţia acoperişului. A fost selectată o firmă care să efectueze lucrările, la faţa locului prezentându-se patru muncitori. După ce muncitorilor li s-a atras atenţia că nu au voie să facă fotografii în unitate sau să se deplaseze în alte zone ale acesteia, colonelul Mircea Pascal a dat dispoziţie verbală militarului pompier să le furnizeze, la cerere, apă sub presiune pentru decopertare, prin înlăturarea surplusului de balast sau criblură. În a doua zi de lucru, unul dintre muncitori i-a cerut pompierului să pornească apa. Caporalul s-a executat. La un moment dat, din cauza presiunii apei, muncitorii au scăpat din mână ţeava de refulare a furtunului. Un muncitor a fost lovit în piept şi în piciorul drept, iar un altul, F.E.C., în zona capului. Muncitorul a coborât pe picioarele lui de pe acoperiş, dar ulterior i s-a făcut rău. A fost transportat la spitalul din Roman, iar de acolo, la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi. A murit după patru zile, accidentul provocându-i o fractură de boltă şi bază de craniu, cu afectarea creierului.

Deşi a fost informat imediat de producerea accidentului, Pascal l-a raportat pe cale ierarhică abia a doua zi, când a afirmat că F.E.C. se lovise în urma unei căzături pe şina de cale ferată, în timp ce se deplasa spre un schit din apropiere. În faţa instanţei, Pascal a precizat că nu a dat ordin să fie folosită apa, ci militarii au acţionat din proprie iniţiativă. De altfel, chiar dacă ar fi dat un astfel de ordin, militarii nu trebuiau să-l execute, deoarece era ilegal.

În raport, ar fi precizat ceea ce i-a adus la cunoştinţă şeful echipei de muncitori. Apărarea lui Pascal a fost respinsă de judecători. Chiar dacă folosirea apei nu fusese trecută în ordinul de zi pe unitate, ordinul verbal a fost confirmat de militar.

„Din declaraţiile martorilor reiese că ar fi fost imposibil ca militarii să furnizeze apă sub presiune de la autospeciala de stingere a incendiilor, iar inculpatul, comandantul unităţii, să nu afle. Nu are relevanţă dacă ordinul a fost legal sau nu, limita de legalitate fiind dincolo de aprecierea subordonatului, neavând relevanţă nici forma în care a fost formulat scris sau verbal, solemn sau ca rugăminte. Pentru subordonatul caporal I., ordinul venea de la comandant şi era legat de atribuţiile de serviciu, în folosul unităţii, astfel că era de neconceput neexecutarea sa“, au reţinut magistraţii.

Ei au apreciat totuşi că Pascal nu poate fi condamnat pentru ucidere din culpă, între ordinul privind folosirea apei şi accident neexistând o legătură directă. În schimb, au considerat dovedite nerespectarea măsurilor de securitate în muncă, falsul şi uzul de fals. Pentru acestea, colonelul a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de 2 ani. Sentinţa a fost atacată de colonel, cazul intrând pe rolul Curţii Militare de Apel.

Comentarii