Comicii din fruntea Iaşului: Mihăiţă nenumărate case şi Măricel cu miliardul

vineri, 22 noiembrie 2019, 02:50
4 MIN
 Comicii din fruntea Iaşului: Mihăiţă nenumărate case şi Măricel cu miliardul

Cert este că ar trebui să fim cu ochii în patru, să ne folosim de toate informaţiile disponibile şi să nu ne lăsăm prostiţi încă patru ani.

Maricel Popa, şeful Consiliului Judeţean Iaşi, şi Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, au ajuns în vârful Iaşului la braţ, ca membri PSD şi aliaţi politici. Câteva fotografii îi surprind pe cei doi alături, la aceeaşi masă. Dincolo de faptul că amândoi făceau parte dintr-un partid ajuns să fie considerat de analişti, lideri de opinie, populaţie şi o parte a presei sinonim cu mafia părea că stelele s-au aliniat şi Iaşul va primi tot sprijinul ca să ajungă la o cotă de dezvoltare similară cu localităţi precum Cluj sau Timişoara. Era cumva o speranţă, ca o licărire de lumină, care se strecura în întuneric. Între timp s-a făcut beznă. Cei doi în loc să pună osul la muncă, au pus osul şi s-au cotonogit politic ori de câte ori au avut ocazia. I-au despărţit convingerile politice, au încercat să ne mintă ei drept în faţă. Chipurile, unul era cu Dragnea, Popa îl sprijinea când adopta odioasa Ordonanţa 13, iar Chirica îl critica fiindcă el ţinea cu poporul. Primarul ţipa în gura mare că Dragnea e dracu’ gol pe pământ, iar Popa îl ridica pe dictatorul-infractor din Teleorman în slăvi, zugrăvindu-l mai ceva ca Sfinţii în altare. Chirica găsise în timpul ordonanţei de tristă amintire momentul să-l pocnească drept în faţă pe Dragnea pentru că înainte de alegerile parlamentare nu-i pusese pe listă toţi oamenii pe care-i ceruse el, basca îi strecurase şi oameni de la Bucureşti, care nu aveau nici o treaba cu Iaşul. Critica faţă de Daddy era îndreptăţită, nu aveam aici a-i reproşa ceva, ideea era că primarul cu nu mai ştim câte case era şi el plămădit din acelaşi aluat: unul unsuros, care-ţi alunecă printre degete. Pe deasupra era şi este prins în vârtejul tuturor intereselor şi afacerilor imobiliare din oraş. La rândul lui, Popa mergea în genunchi pe lângă Dragnea de frică să nu-i fie tras scaunul de şef al Consiliului Judeţean de sub fund. Se gudura pe lângă el ca un căţeluş, chit că puşcăriaşul din Teleorman, şmecher ca un şarpe, îi promitea de fiecare dată luna şi stele şi îi arunca câteva osicioare de la masa lui plină doldora numai de carne macră. 

Şi aşa, timpul a zburat, au trecut deja mai mult de trei din mandatele celor doi şi noi ne-au ales doar cu circ şi pâine, însă nu ne-a fost aruncată cum era tradiţia la români, ne-a fost doar arătată în poze şi ni s-a povestit cât de mare, coaptă şi gustuoasă este. Deoseori l-am auzit pe Popa că ne-a promis investiţii de cel puţin un miliard de euro în Iaşi. Voi vedeţi ceva, vreo mică diferenţă faţă de acum trei ani? La fel, Chirica a excelat şi el la promisiuni. Cu practica a stat însă prost şi foarte prost. A pus câteva covoare de verdeaţă, a demolat două trei clădiri cu probleme, a peticit câteva străzi şi cam atât. Realizările celor doi sunt comparabile, şi unul, şi celălalt s-au întrecut în mediocritate. Cumva ar fi fost primii din parcarea goală, ca să aducem în discuţie un banc de pe vremea lor, poate aşa înţeleg şi ei gravitatea situaţiei.

La capitolul obiective strategice au excelat prin ratarea lor totală. Autostrada A8 a rămas doar un vis, aş spune trivial că unul de-a dreptul erotic. Spitalul Regional de Urgenţă este şi el doar în stadiu de hârtii. Poate se face, să facem o rugăciune fierbinte şi sinceră. Şoseaua de centură cine mai ştie în ce stadiu se află, s-au certat pe ea, încât ai crede că au dezbătut oportunitatea de a alege între capitalism şi comunism. Sala Polivalentă? Asta ce mai e? Dezvoltarea Aeroportul? Asta cu ce se mănâncă? Dezvoltarea imobiliară corectă şi armonioasă a oraşului? Hai cu Doamne ajută!

Unul după altul, toate obiectivele strategice le-au ratat, au tras cu gloanţe oarbe. Au dus un război fals, au împuşcat stafii şi demoni închipuiţi şi acum se pregătesc să ne ceară să-i votăm din nou. Cine ştie, poate vor vrea amândoi să candideze pentru primăria Iaşului şi atunci să vezi spectacol nene şi întrecere în minciuni gogonate, în miliarde aduse şi investite, şi corectitudine morală şi politică de partea cealaltă. Cert este că ar trebui să fim cu ochii în patru, să ne folosim de toate informaţiile disponibile şi să nu ne lăsăm prostiţi încă patru ani. Timpul trece şi fără Popa sau Chirica la cârma Iaşului, dar poate trece cu ceva mai mult folos. Ei pot să iasă din scena politică la braţ sau păruindu-se cum fac în prezent pentru oraş şi judeţ ar fi tot una.  

Comentarii