De Sănătate

Punem punctul pe știi

Compatibilitate rară la Iaşi: O tânără i-a donat un rinichi soţului ei

joi, 23 iunie 2022, 10:01
1 MIN
 Compatibilitate rară la Iaşi: O tânără i-a donat un rinichi soţului ei

Gest impresionant: o femeie de 34 de ani a donat un rinichi sotului sau in varsta de 43 de ani. Transplantul a fost realizat marti, 21 iunie, la Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon din Iasi. 

Barbatul sufera de o afectiune renala genetica si incepuse sa faca dializa de doua luni. Sansa acestui barbat a fost ca este compatibil din punct de vedere imunologic cu sotia sa, astfel de cazuri fiind o raritate. In 22 de ani de când se face transplant de rinichi la Iaşi au mai fost aproximativ 6 cazuri de transplant între soţi.

"Șansa acestui bărbat a fost că soția sa a fost acord să doneze, iar analizele au arătat că există o compatibilitate bună. Pe lângă compatibilitatea imunologică a fost și una emoțională. Dată fiind afecțiunea genetică, nu erau multe alte șanse pentru a se realiza un transplant de la o rudă apropiată, astfel că acesta trebuia să aștepte să fie compatibil pentru a primi un organ de la un donator aflat în moarte cerebrală", a declarat conf.dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al unității medicale.

 

Comentarii