De Business

Punem punctul pe știi

COMUNICAT DE PRESA

Compensări bugetare în lipsa comenzilor pentru industria apărării

joi, 31 martie 2022, 01:50
2 MIN
 Compensări bugetare în lipsa comenzilor pentru industria apărării

Suportând de la buget salariile celor din industria apărării pe timpul lipsei comenzilor, împușcăm trei iepuri dintr-un sigur foc. În primul rând, menținem în funcțiune respectivul sector, care, nu se știe, la un moment dat ar trebui să producă masiv pentru necesități de front. Apoi, se evită riscurile asupra securității persoanelor, patrimoniilor și mediului, dacă ne gândim că este vorba în mare măsură și despre muniții și explozibili. La fel de important este și faptul că sunt păstrate locurile de muncă şi se menţin în circuitul productiv specialiştii în domeniu ori că personalul aflat în protecţie, desfăşurând continuu activităţi specifice, garantează repunerea urgentă în funcţiune a capacităților, așa cum de altfel reclamă o eventuală situație de război.

 

Ei bine, pentru aceasta, Executivul este îndrituit să aprobe în fiecare an numărul mediu maxim de personal pentru companiile de profil și alocarea bugetară corespunzătoare. Pentru anul 2022, Ministerul Economiei urmează să asigure 77,4 mil. lei pentru plata a 1380 salariaţi. Cel puțin asta reiese dintr-o recentă Hotărâre de Guvern (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/252502). Ar ieși un venit mediu brut pe cap de salariat de cca. 4500 lei. Nu e mult, dat tinde totuși către dublul salariului minim pe economie.

E adevărat, pe perioada aplicării acestui mod de indemnizare, respectivii salariați nu stau tocmai degeaba. Adică participă la activităţi de întreţinere, revizii, reparaţii, conservare etc. aferente dotărilor și echipamentelor uzinelor angajatoare, dar și de evidenţă, inventariere, gestionare a capacităţilor de producție în cauză.

Mai mult, sunt angrenați direct în paza obiectivelor arondate sectorului. Guvernul, în Nota de fundamentare a respectivei Hotărâri sintetizează astfel avantajele aplicării acestei măsuri: ”Din punct de vedere macroeconomic se realizează păstrarea în circuitul economic a unor operatori economici din industria naţională de apărare, la care se vor menţine în funcţiune, întreţinere şi/sau conservare utilajele şi mijloacele fixe aparţinând capacităţilor de producţie specială pe care se realizează produsele militare necesare la mobilizare sau război.

În acelaşi timp, personalul aflat în protecţie va desfăşura activităţi specifice, necesare repunerii în funcţiune a fluxurilor de producţie în timp optim.” (https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2022/HG-industria-de-aparare.pdf). Evident, totul are la bază un act normativ cu rang de lege (Legea nr. 232/2016 privind industria națională de apărare), fiind justificat de importanţa strategică a industriei naţionale de apărare şi de asigurarea necesarului forţelor sistemului naţional de apărare la mobilizare.

Companiile în discuție sunt Romarm, Romaero, Avioane Craiova, Societatea IOR și Şantierul Naval Mangalia (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/252502). Angajatorul cel mai mare este Romarm, cu 1083 salariați aflați sub incidența regimului amintit, în timp ce Şantierul Naval Mangalia are doar cinci salariați în acest regim. De menționat că, Executivul poate veni cu o hotărâre de acest fel, după aprobarea legii bugetului de stat, condiția necesară fiind ca operatorii economici cu capital integral și/sau majoritar de stat din industria naţională de apărare să nu aibă, în anul respectiv, suficient volum de comenzi din partea beneficiarilor interni consacrați (MApN, MAI etc.).

 

 

Comentarii