Concursurile secrete de la Apavital au ajuns în plenul CJ Iaşi

marți, 18 februarie 2020, 02:49
4 MIN
 Concursurile secrete de la Apavital au ajuns în plenul CJ Iaşi

Directorul general al societăţii de apă a explicat de ce nu a prins un loc în Consiliul de Administraţie, deşi a avut cea mai mare notă. Preşedintele Comisiei juridice din CJ a anunţat că va face o sesizare în instanţă pentru condiţiile de concurs pe care le consideră discriminatorii.

„Am mulţumit săptămâna trecută în comisii (ale CJ) pentru modul cum am lucrat 24 de ani cu acest Consiliu, cu gene­raţii întregi de consilieri judeţeni şi cu 7 preşedinţi. Până acum. Dintr-odată, nu ştiu ce s-a întâmplat la Apavital. Cele 400 de milioane, pentru care vom semna luna viitoare (contractul pe fonduri europene în valoare totală de 365 milioane de euro, n.r.), poate ăsta-i motivul. Ochii ca pe butelie pe ei?“, a izbucnit directorul general al Apavital la şedinţa de plen a Consiliului Judeţean.

Întrebat de preşedintele Maricel Popa, Ion Toma a spus că niciunul din cei şapte „nu a intervenit în vreun fel“ în treburile Apavital, dar că „acum se încearcă să nu mai fim lăsaţi să lucrăm cum trebuie“.

„Echipa managerială trebuie să fie unită, trebuie să fie oameni profesionişti, aleşi de Consiliul de Administraţie, de autoritatea tutelară, adică ARSACIS, respectiv cei 110 primari cu care lucrăm“, a adăugat Toma.

Izbucnirea directorului general al societăţii de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare vine pe fondul derulării a două concursuri.

Unul, încheiat deja, a desemnat cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie care îşi vor începe mandatul la sfârşitul acestei săptămâni. Aşa cum am relatat, cinci dintre cei nouă au carnet de membru de partid, inclusiv viitorul preşedinte propus al CA: trei de la PSD, doi de la ALDE.

La remarca lui Marius Ostaficiuc, Ion Toma a dezvăluit că „am fost primul pe listă, cu cel mai mare punctaj“. Un amănunt esenţial de la primul concurs, cel pentru desemnarea componenţei CA.

Amintim că, deşi ne declarase că şi-a depus dosarul pentru un mandat de administrator, numele lui Ion Toma nu s-a mai regăsit printre cei nouă membri ai noului CA. „S-a preferat“, a mărturisit el, dând vina pe Ordonanţa 109/2011, „ca AGA să aleagă nu în ordinea notelor, astfel că a fost ales ultimul, nu pe mine. Şi atunci m-am retras, ca să ies onorabil din mizeria asta“.

Consilierul PSD Marius Ostaficiuc a fost cel care a cerut amănunte despre condiţiile de concurs, iar colegul său de la PNL, Romeo Vatră, a prins momentul să compare situaţia cu cea de la Aeroport, unde „presiunile au fost explicite şi s-a văzut la ce rezultate am ajuns“.

De altfel, Vatră l-a întrebat public pe Liviu Vornicu, consilierul judeţean PSD ajuns în CA al Apavital deşi voia funcţia de director economic al societăţii, de ce reclamă acum condiţiile prea stricte de concurs, dar nu a avut nimic de spus la selecţia pentru şefia Aeroportului.

„Este revoltător ce se întâmplă la Apavital“, a conchis liderul grupului liberal, referindu-se la politizarea CA.

Liviu Vornicu nu a dorit să facă declaraţii şi a părăsit sala de şedinţe. Totuşi, săptămâna trecută, „reclamaţia“ acestuia a fost discutată în Comisia juridică. Trebuie spus că Apavital nu se află în subordinea Consiliului Judeţean, ci în cea a Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iaşi (ARSACIS).

Preşedintele comisiei, Marius Ostaficiuc, a recunoscut că CJ nu are atribuţii pentru a interveni în procedura de selecţie a executivului Apavital, dar a remarcat condiţiile stricte şi inegale impuse candidaţilor. El a remarcat că vechimea în domeniul studiilor şi cea în funcţii de conducere nu sunt la fel pentru cele cinci funcţii de director.

Ostaficiuc a contestat de asemenea obligativitatea studiilor tehnice pentru mandatul de director general. Totodată, el a spus că va face o sesizare în instanţă „ca persoană vătămată“.

„Consider restrictive condiţiile respective şi atunci voi face o astfel de întâmpinare tocmai ca să putem să reluăm concursul şi, bineînţeles, condiţiile de acolo să fie cât mai mare transparenţă ca să poată participa toţi cei interesaţi“, a explicat demersul Marius Ostaficiuc. Sesizarea la instanţă ar putea fi depusă mâine.

Înscrierile pentru cele cele cinci joburi executive s-au încheiat pe 7 februarie, dar nicio informaţie nu a fost făcută publică. Prima etapă, cea de selecţie a dosarelor ar urma să se încheie pe 22 februarie, după preluarea mandatelor de către noii administratori.

Comentarii