Conferinţă despre responsabilitatea în medicină, zilele acestea la Iași

vineri, 18 octombrie 2019, 01:58
2 MIN
 Conferinţă despre responsabilitatea în medicină, zilele acestea la Iași

Timp de trei zile, în perioada 17 – 19 octombrie 2019, medici ieşeni, dar şi specialişti din alte domenii, vor discuta despre responsabilitatea în medicină şi independenţa profesională a medicilor. Conferinţa „Responsabilitatea în Medicină“ este organizată de Colegiul Medicilor, filiala Iaşi, şi prin intermediul acesteia, specialiştii vor să arate care este importanţa independenţei profesiei medicale pentru un act medical responsabil şi de calitate în interesul pacienţilor.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Iaşi susţin că deşi independenţa profesională a medicilor este garantată prin lege în România, aceasta ajunge să fie încălcată.

„Medicii ajung să fie blamaţi pentru lucruri care nu sunt sub controlul lor direct, cum ar fi de exemplu calitatea actului medical, care în mare măsură ţine de administrativ, de nişte protocoale emise prin ordin de minsitru. Dacă nu le respectă, ei devin resposabili şi primesc imputări şi nu pentru că au greşit din punct de vedere medical, ci pentru că nu au respectat un protocol dând medicamente de care pacienţii aveau maximă nevoie“, a explicat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor, filiala Iaşi.

Astfel, vineri, începând cu ora 9.00, în sala Cuza de la Hotel Unirea se va discuta despre „Reglementări în medicină“, fiind susţinute prezentări despre „Deontologie, cod deontologic şi încrederea publică în profesia medicală“, „Implicarea pacientului în decizia medicală“, dar şi despre „Autoreglementarea profesională în medicină“.

În a doua parte a zilei se va discuta despre „Responsabilitatea morală în medicină“, moderator fiind chiar Elena Toader, soţia fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.

Sâmbătă, 19 octombrie, se va discuta despre responsabilitate şi greşeală medicală din perspectiva mortalităţii creştine, responsabilitatea profesională a medicului sau despre responsabilitatea individuală a pacientului cu boli cronice.

Numărul reclamaţiilor este în scădere

Reprezentanţii CM Iaşi susţin că numărul de plângeri înaintate de către pacienţi a scăzut în ultimii ani. Dacă în anul 2016 erau depuse peste 60 de reclamaţii, în 2017 au fost 34, în 2018 au fost doar 22, iar până acum, în 2019, s-au depus nouă reclamaţii.

„Numărul reclamaţiilor a scăzut în fiecare an, nouă plângeri până acum în acest an la 3.500 de membri ai Colegiului, nu mai este un fenomen, vorbim despre cazuri izolate. Multe dintre plângerile care existau erau plângeri legate de lipsa de comunicare, dar de câte ori am avut ocazia am discutat asta cu pacienţii şi le-am explicat. Spre exemplu, infecţiile nosocomiale nu sunt din vina doctorilor, aceasta este o proble­mă administrativă şi mai degrabă pune mari probleme medicilor decât să fie vina lor. Foarte multe din reclamaţii sunt legate de momente triste, atunci când se produce un eveniment nefavorabil şi unde dacă medicul nu comunică cu o anumită sensibilitate, chiar dacă este un adevăr, poate să ofenseze fără să vrea asta“, a mai completat dr. Liviu Oprea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii