Contribuţia marelui compozitor George Enescu la Marea Unire, celebrată ieri la Iaşi

vineri, 19 octombrie 2018, 01:56
2 MIN
 Contribuţia marelui compozitor George Enescu la Marea Unire, celebrată ieri la Iaşi

Cu această ocazie a avut loc şi concertul cameral susţinut de pianista Raluca Ştirbăţ şi violoncelistul Rudolf Leopold (Viena).

Un eveniment deosebit a celebrat aseară la Iaşi contribuţia marelui compozitor George Enescu la Războiul de Întregire a Neamului şi Marea Unire. Personalităţi ale lumii culturale ieşene, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, au participat la Centenarul Societăţii Simfonice „George Enescu“. Organizat în cadrul Programului Centenar al Primăriei Iaşi, evenimentul s-a desfăşurat în Sala Voievozilor, Palatul Culturii, şi a oferit publicului şansa de a asista la două momente speciale: conferinţa şi vernisajul expoziţiei aniversare „George Enescu la Iaşi (1917-1918)“, precum şi concertul cameral susţinut de pianista Raluca Ştirbăţ şi violoncelistul Rudolf Leopold (Viena).

„Prezenţa lui George Enescu la Iaşi în anii Primuli Război impresionează prin modelul de implicare civică şi patriotism autentic. Pe lângă angajarea sa directă în acţiunile Crucii Roşii, cu nenumărate concerte date în folosul răniţilor, precum şi deja legendarele sale apariţii neanunţate şi discrete cu vioara în mână la capetele soldaţilor din spitale ori de pe front, se adaugă şi iniţiativele de «pionierat» cum este Fondarea Societăţii Filarmonice şi a Orchestrei din Iaşi, în toamna-iarna lui 1917-1981. Sunt multe lucruri care nu se cunosc încă despre viaţa lui George Enescu, şi cred că este absolut necesară rescrierea biografiei marelui artist“, a subliniat Raluca Ştirbăţ.

Amintim că cunoscuta pianistă a înfiinţat la Viena în 2011, la 130 de ani de la naşterea lui George Enescu, Societatea Internaţională George Enescu, fiind şi iniţiatoarea campaniei de salvare a Casei Enescu din Mihăileni.

Comentarii