Covid: Record de decese, ieri. Medicii ieşeni implicaţi anunţă proteste

miercuri, 07 octombrie 2020, 01:50
4 MIN
 Covid: Record de decese, ieri. Medicii ieşeni implicaţi anunţă proteste

DSP anunţă deficit de cadre medicale şi face apel la voluntari n Sanitas anunţă pe azi greva japoneză. “Promisiunile cu care ne-au ameţit toţi, indiferent de culoare politică, nu au fost onorate sau au fost onorate parţial. Adică unii au primit, alţii nu. Iar aceste lucruri au stârnit nemulţumiri”, spun liderii de sindicat.

 

92 de noi cazuri de COVID 19 raportate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, menţin Iaşul pe locul III, după Bucureşti şi Prahova. La nivel naţional, 2.121 de persoane au fost diagnosticate cu infecţia cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. Tot în 24 de ore, 73 de persoane diagnosticate cu COVID 19 şi-au pierdut viaţa, cel mai mare număr înregistrat de la începutul pandemiei şi până acum. La Iaşi, doi pacienţi COVID 19 au decedat.

Spitalul CF Paşcani, “cerut” ca suport

Bilanţul este în continuare îngrijorător la nivelul secţiilor sau compartimentelor de ATI, numărul paturilor în unităţile din judeţ fiind ocupate în totalitate. De asemenea, numărul locurilor libere existente în zona de confirmaţi se modifică de la o raportare la alta, unităţile medicale fiind obligate să prezinte la DSP, de două ori pe zi, această situaţie. În unele spitale suport, cum ar fi Spitalul CFR, numărul paturilor destinate bolnavilor COVID a crescut exponenţial cu numărul de noi cazuri raportate. Astfel că, dacă la sfârşitul lunii mai, Spitalul CFR a intrat în prima linie cu 30 de paturi, acum are 100 de paturi pentru pacienţii pozitivi şi toate sunt ocupate.

În zilele următoare, Spitalul CFR va avea şi un compartiment de ATI cu şase paturi pentru formele grave. Inclusiv Direcţia de Sănătate Publică se confruntă în această perioadă cu un deficit de personal. “Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice, DSP Iaşi îşi exprimă disponibilitatea de a colabora cu voluntari, în regim online, în scopul implementării măsurilor pentru combaterea pandemiei COVID 19, cum ar fi medici rezidenţi în specialitatea epidemiologie, igienă, sănătate publică şi management, asistenţi medicali cu studii superioare, sudenţi/masteranzi la facultăţile cu profil informatic, psihologie sau sociologie”, se precizează în comunicatul DSP. În continuare, autorităţile caută soluţii pentru a evita intrarea în colaps a sistemului sanitar ieşean. “Avem deja o suplimentare cu cele 65 de paturi de la Spitalul Sf. Spiridon. Am făcut solicitările pentru ca Spitalul CFR Paşcani să devină spital suport COVID şi sperăm ca probabil de săptămâna viitoare să-l deschidem pe cel de la Leţcani”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Neacordarea sporului: cadrele medicale încep protestele

Din cauza aglomerării din unităţile medicale aflate în prima linie, medicii, asistentele, infirmierele au ajuns la epuizare, nu neapărat fizică, ci psihică. “Concediul l-am avut cum l-am avut, pe bucăţi, şi în niciun caz întreg. Nu mai există starea de frică de la început, când îţi era teamă pentru tine şi ai tăi. Am intrat într-o rutină, o uzură care te macină. Ai senzaţia că nu se mai termină”, a spus Simona Macovei, asistentă şefă la Triajul Spitalului de Boli Infecţioase. Promisiunile de natură salarială, respectate doar pe jumătate pentru cei implicaţi direct în lupta anti-COVID 19, au declanşat nemulţumirea cadrelor medicale. Astăzi, Federaţia Sanitas a declanşat seria de proteste în întreaga reţea.

Prima formă de protest – greva japoneză – nu va implica întreruperea activităţii. “Principalele revendicări ale noastre ţin strict de neacordarea stimulentului de risc pentru angajaţii care au lucrat cu pacienţi suspecţi de COVID 19 în perioada stării de urgenţă şi neacordarea sporului de maximum 30% pentru cei din unităţile medicale care tratează pacienţi cu infecţia cu noul coronavirus. Sigur, cerem suplimentarea posturilor în spitale, pentru că este un deficit foarte mare de personal, asigurarea unei cantităţi suficiente de echipamente de protecţie dar care să aibă şi o calitate optimă. Referitor la stimulentul de risc şi sporul de 30% care se acordă gradat, pot spune că angajaţii din sistemul sanitar nu ar fi cerut nimic, dar promisiunile cu care ne-au ameţit toţi, indiferent de culoare politică, nu au fost onorate sau au fost onorate parţial. Adică unii au primit, alţii nu, iar aceste lucruri au stârnit nemulţumiri”, a precizat Iulian Cozianu, preşedintele Federaţiei Sanitas. 

Comentarii