De Business

Punem punctul pe știi

Criză în energie. Distribuitorii vor pune presiuni pe majorarea prețurilor

joi, 17 ianuarie 2019, 13:09
1 MIN
 Criză în energie. Distribuitorii vor pune presiuni pe majorarea prețurilor

Preţul energiei electrice a crescut până la maximul ultimilor doi ani, 650 lei/MWhpe piaţa spot de la Bucureşti cu livrare joi, potrivit datelor bursei de energie OPCOM.

Preţul mediu pe întreaga zi de joi este de 108 euro/MWh, în creștere cu peste 21% faţă de ziua precedentă şi mult superior celor din pieţele ţărilor cu care România este interconectată: Cehia (47 euro), Slovacia (51 euro) şi Ungaria (91 euro). Minerii care asigură cărbunele pentru termocentralele din Oltenia sunt încă în grevă.

Este cert că distribuitorii de energie electrică vor pune presiuni pe majorarea prețurilor, nedorind să suporte din propriile buzunare pierderile. Totul va depinde deci modul în care ANRE va ține sub control cererile producătorilor și va înțelege să interpreteze OUG 114.

Ca să acopere consumul intern de 9.000 MW, România importă energie din ţările vecine. Asta deşi, în teorie, România poate să producă 24.000 de megawati pe oră. Însă, potrivit Ministerului Energiei, 8.000 sunt indisponibili din motive administrative. Iar din cei 16.000 care rămân, ţara noastră produce aproximativ 8.000 de MW.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

Comentarii