De Business

Punem punctul pe știi

Cu câți bani rămâne un muncitor sezonier după trei luni de cules sparanghel în Germania

marți, 14 aprilie 2020, 11:13
1 MIN
 Cu câți bani rămâne un muncitor sezonier după trei luni de cules sparanghel în Germania

Ştirea i-a liniştit pe fermierii germani: România a permis unor muncitori sezonieri să părăsească ţara pe calea aerului. Este însă ştirea la fel de bună şi pentru muncitori? Mobilul lui Ioan a sunat la puţin timp după anunţul guvernului român de a acorda permise speciale de ieşire. La data de 4 aprilie, ministrul de interne Vela a anunţat că de acum încolo li se va permite muncitorilor sezonieri să plece din ţară cu avionul, în ciuda coronavirusului.

Ioan a lucrat anul trecut pentru prima dată în Germana la o întreprindere care cultiva sparanghel în apropiere de Münster. După aproape trei luni de muncă istovitoare de 10 ore pe zi fără pauză, s-a întors în ţară cu mai puţin de 1.850 de euro în buzunar. Din salariul său fuseseră reţinuţi circa 1.000 de euro pentru cazare, mâncare şi utilităţi.

„Nu a fost o experienţă plăcută”, povesteşte pentru Deutsche Welle. La ferma respectivă muncea împreună cu alţi 120 de muncitori, majoritatea din România, câţiva fiind din Bulgaria.

Cei mai mulţi nu vorbeau limba germană şi veniseră în Germania printr-un intermediar. Acelaşi intermediar l-a sunat din nou pe Ioan în urmă cu câteva zile, promiţându-i de această dată condiţii mai bune şi bani. „Au nevoie urgentă de noi, pun până şi avioane pentru noi” i-a spus.

Comentarii