Cum a apărut Catedrala Mântuirii Neamului. Ce spune arhitectul proiectului

miercuri, 05 mai 2021, 07:38
2 MIN
 Cum a apărut Catedrala Mântuirii Neamului. Ce spune arhitectul proiectului

Respins de mulți și așteptat de și mai mulți, proiectul de construire al Catedralei Mântuirii Neamului nu este unul recent, ci a pornit ca idee acum mai bine de 130 de ani. A ajuns, însă, să fie pus în practică abia în 2010 iar puțini știu cine este omul care a proiectat una dintre cele mai impunătoare catedrale din Europa. Arhitectul Constantin Amâiei a vorbit despre întregul proces de construcție a clădirii și despre cum va arăta aceasta după finalizarea totală a lucrărilor.

Cum a apărut ideea unei Catedrale Naționale?

Catedrala are o istorie lungă. Primă dată ideea construcției unei Catedrale Naționale a fost a lui regelui Carol I. Catolic fiind, a vrut să facă pentru poporul lui ortodox o catedrală reprezentativă, dar din varii motive nu s-a putut face. După 1990 s-a reluat ideea construirii Catedralei Neamului, iar patriarh era Patriarhul Teoctist. El a discutat cu Uniunea Arhitecților și cu Ordinul Arhitecților ca să se organizeze mai multe concursuri pentru construcție. Era un obiectiv foarte important și de aceea s-a dat importanță așa mare. Atunci când a venit Patriarhul Daniel a schimbat total regulile jocului, să nu mai avem asemenea eșecuri, cu tot felul de machete, idei și amplasamente discutabile, el a zis așa: facem niște lucruri care să fie concrete. A stabilit amplasamentul definitiv, cel de pe 13 septembrie și l-a stabilit legal, cu acte, ca să nu existe probleme.

De ce este Catedrala atât de înaltă?

Așa a fost concepută, să fie foarte lansată în contrast cu Casa Poporului, care este lată și înaltă de 80 m. Ideea a fost ca cele două clădiri să fie în contrast, Catedrala să fie construită pe verticală. Din această cauză proporțiile sunt diferite. Noi avem o bază mică și cu înălțime de 120 m. Catedrala fiind foarte înaltă, a fost practic înfiptă în pământ și chiar și la un cutremur de gradul 9 nu vor fi probleme.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

Comentarii