Cum a decurs campania singurei ieşence la euroalegeri

vineri, 24 mai 2019, 15:15
3 MIN
 Cum a decurs campania singurei ieşence la euroalegeri

Gregoriana Tudoran a trecut în revistă parcursul electoral, insistând mai mult pe ce şi-a propus să facă în Parlamentul European decât pe competiţia inegală cu partidele suprabugetate.

Ultima ieşire electorală înainte de votul de duminică a fost a candidatei independente Gregoriana Tudoran. Sprijinită de Asociaţia „Împreună pentru A8”, dar şi de reprezentanţi ai altor asociaţii civice, ieşeanca a parcurs întreaga cursă electorală. Numai drumurile făcute în campanie au totalizat 15.000 km, a precizat Cătălin Urtoi, vicepreşedintele cunoscutei asociaţii pro-autostradă.

Sărăcia din regiunea Moldovei, cauzată de izolare şi de lipsa unei infrastructuri (inclusiv feroviară), starea precară a unităţilor de îngrijire de sănătate, numeroasele şcoli şi grădiniţe „care nu sunt aduse în secolul nostru, nu au utilităţile de bază, nu au căldură şi de foarte multe ori nu au nici toalete salubre”, sunt motivele pentru care Gregoriana Tudoran a intrat în competiţia pentru Parlamentul European.

Convinsă că Moldova va da un semnal foarte important Europei despre schimbarea pe care o doreşte, candidata a afirmat că „avem nevoie de oameni care să ne reprezinte cu cinste în Parlamentul European şi să apere interesele românilor de oriunde”.

Tudoran a pledat pentru ieşirea tuturor la vot, duminică, pentru ca românii să aibă drepturi egale cu toţi ceilalţi oriunde în Europa, să aibă acasă condiţiile pe care le găsim afară (infrastructură, sănătate, edicaţie de calitate).

„Când se vor întâmpla lucrurile acestea, se va diminua şi fenomenul de migraţie şi vom avea speranţa că românii noştri de afară se vor întoarce”, a mai spus ea. Gregoriana Tudoran i-a invitat pe alegători „să renunţe să mai dea votul de încredere unor partide care nu ne-au reprezentat interesul şi nu ne-au reprezentant pe noi, cetăţenii, aşa cum se cuvine”.

Candidata societăţii civile a remarcat şi concurenţa inegală dintre aceste partide „suprabugetate”, finanţate în acest an cu 120 de milioane de euro din bani publici, şi propria sa campanie „chibzuită”. Ea a menţionat, de asemenea, accesul „zgârcit” la mediile de informare publice şi „preţurile prohibitive” la televiziunile comerciale.

Întrebată cum se va face auzită printre cei 750 de eurodeputaţi, câţi numără Parlamentul European, Gregoriana Tudoran a precizat că se va afilia la un partid european de centru-dreapta, însă fără să se înregimenteze politic.

„Înseamnă foarte multă muncă, foarte multă seriozitate, pentru că orice familie politică are nevoie de un raportor bun, de o persoană care să aibă expertize şi bunăvoinţă în a se implica. Nu uitaţi că România în general nu se implică nici la nivel de raport din umbră, ca să spun aşa. Nu avem foarte mulţi raportori, nu avem foarte multe iniţiative la amendamente. Un eurodeputat are foarte multe pârghii asupra Comisiei, dar şi prin formarea unui bloc cu 5 la sută din membrii familiei politice pe care o alege”, a explicat singura candidată din Iaşi la alegerile europarlamentare.

Comentarii