De Business

Punem punctul pe știi

Cum afectează criza COVID 19 piaţa IT din Iaşi

Lucrul de acasă poate deveni un mod standard „standard” de operare.

marți, 24 martie 2020, 02:50
2 MIN
 Cum afectează criza COVID 19 piaţa IT din Iaşi

Faptul că mulţi angajaţi lucrează de acasă în această perioadă va avea consecinţe pe piaţa forţei de muncă, crede Dan Zaharia, manager Fab Lab Iaşi. În primul rând, susţine el, angajaţii vor încerca să demonstreze că eficienţa lor este aceeaşi acasă ca la serviciu, pentru a putea convinge angajatorul să păstreze cel puţin parţial acest mod de lucru în viitor. În aceste zile,cei mai mulţi angajaţi din industria IT din Iaşi lucrează de pe computerele de acasă. 

Dan Zaharia spune că până acum un asemenea regim de lucru era permis ca o facilitate acordată angajaţilor, o dată pe lună, dar este de aşteptat ca acest mod de lucru să devină unul „standard” în sensul că cel puţin o dată pe săptămână angajaţii să poată sta acasă. Este de aşteptat ca aceste prevederi să facă parte din reglementările viitoarelor contracte dintre companii şi angajaţi. Consecinţele vor fi pe mai multe planuri, în opinia sa. Va scădea numărul de zile de concedii de boală, o practică obişnuită în special în cazul părinţilor care trebuie să aibă grijă de copiii bolnavi. Transportul public ar putea resimţi o scădere de până la 20%, pe acest segment, în diferite forme, dar şi piaţa birourilor poate fi afectată.

Un calcul global, ar putea sugera că acelaşi număr de persoane poate ocupa un spaţiu mai mic. Industria de servicii delivery ar putea beneficia, de asemenea, de această situaţie. Întrebat dacă este de aşteptat să asistăm pe termen scurt la şomaj tehnic sau concedieri în industria IT, Dan Zaharia a spus că nu crede că acest lucru se va întâmpla. Chiar acolo unde firmele IT operează servicii pentru industriile afectate de criza COVID 19, contractele vor fi menţinute, deoarece serviciile în cauză sunt, de regulă, necesare şi în aceste momente de criză, iar afectarea diferitelor industrii nu este de aşteptat să dureze foarte mult. Înainte de criza COVID 19 piaţa forţei de muncă în domeniul IT era deficitară, iar multe companii din Iaşi şi nu numai au investit enorm pentru a-şi asigura numărul de angajaţi calificaţi de care au nevoie.

Situaţia va reveni la normal, iar atunci va fi din nou o competiţie acerbă. Din acest motiv, interesul companiilor este să-şi păstreze angajaţii. „Pe de altă parte, nu toată lumea este în criză, oricât de neobişnuit ar suna asta în aceste zile”, a mai spus Dan Zaharia, precizând că în special în domeniul IT acum se lucrează intens. Referitor la piaţa de office, opinia sa este că aceasta nu va fi afectată, cel puţin în ceea ce priveşte piaţa locală, şi că proiectele de investiţii din domeniu nu vor avea de suferit. 

 

Comentarii