Cum dăm apă la moară Austriei: Zero controale la vamă cu scanerele mobile

luni, 12 decembrie 2022, 18:38
2 MIN
 Cum dăm apă la moară Austriei: Zero controale la vamă cu scanerele mobile

România nu a intrat în Schengen, iar Austria a invocat două motive. Unul dintre ele îl reprezintă migrația ilegală la care România ar contribui. În acest context, nu ar fi fost rău ca scanerele mobile din vămi să funcționeze.

Există date care arată că nu România este principala rută de tranzit a migranților.

În timp ce în primele 9 luni ale anului 2022 s-a înregistrat o creștere de aproximativ 170% pe ruta Balcanilor de Vest, în România, în aceeași perioadă, s-a înregistrat o scădere cu 43% a intrărilor ilegale.

Datele FRONTEX arată cu claritate că migranții ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest. România se află în proximitatea rutei Balcanilor de Vest, însă datele FRONTEX arată că doar o foarte mică parte din migrația de pe Ruta Balcanilor de Vest trece prin România.

Cu toate acestea, trebuie să constatăm numărul important de exemple de camioane descoperite transportând migranți ilegal.

Ce spune Curtea de Conturi

România s-a dotat cu scanere mobile pentru controlul camioanelor din 2016, dar ele nu au funcționat niciodată. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, consultat de Newsweek România, instituția scrie că timp de doi ani nu s-a efetuat niciun control cu scanerele mobile deși prin vamă au trecut sute de mii de camioane.

„…Utilizarea sistemelor mobile pentru controlul vamal nedistructiv al mijloacelor de transport și containerelor (tip ROBOSCAN/MIS) cu radiații ionizante cu raze Gamma: indicatorul asigură comensurarea numărului de controale efectuate cu sistemele mobile de control nedistructiv ROBOSCAN/MIS cu radiații ionizante cu raze Gamma funcționale din totalul numărului de intrări în țară a mijloacelor  destinate transportului de marfă.

În anii 2018 și 2019 nu a fost efectuat niciun control cu sistemele de control nedistructiv ROBOSCAN/MIS  cu radiații ionizante cu raze Gamma, deși în România au fost înregistrate 316.608 intrări în țară a mijloacelor  destinate transportului de marfă. Aceste echipamente sunt defecte din august 2016 și nu au fost alocate fondurile necesare pentru mentenanță. Începând cu luna februarie 2018, echipamentele nu mai sunt  autorizate pentru funcționare”, se arată în document.

Citeşte mai mult pe newsweek.ro.

Comentarii