Cum explică un cunoscut psihiatru ieşean comportamentul oamenilor în contextul pandemiei

vineri, 06 noiembrie 2020, 13:09
2 MIN
 Cum explică un cunoscut psihiatru ieşean comportamentul oamenilor în contextul pandemiei

Cunoscutul psihiatru Ovidiu Alexinschi, directorul medical al Institutului de Psihiatrie “Socola”, explică comportamentul oamenilor în contextual pandemiei de coronavirus.

“Sindromul „broaştei fierte” şi Covidul. E clasic. Dacă arunci o broască vie într-o oală cu apă fiartă va sări ca arsă pentru a-şi salva viaţa . Dacă însă pui broasca intr-o oală cu apă rece care apoi începe sa fiarbă încet si progresiv, broasca nu va simţi pericolul şi se va adapta la temperatura din ce in ce mai mare.

Atunci când apa va fi extrem de fierbinte broasca va muri, pentru că nu mai are energie pentru a sări din oala, pentru a se salva. Încercând sa se adapteze la cresterea temperaturii si-a consumat toată resursa vitală. Pe 15 mai, la ieşirea din starea de urgenţă, in Romania se inregistrau 190 cazuri noi si un total de 16437 pozitivi, de la inceputul pandemiei.

Uşor-uşor, tiptil-tiptil, oamenii s-au obişnuit, cu promisiunea unei vieti cvasi-normale, cu relaxarea, cu ridicarea restricţiilor, astfel incât de exemplu, pe 15 august se raportau 1328 de noi cazuri şi un total de …69374 pozitivi la nivel naţional. O lună mai tarziu cifrele erau triplate- 4013 noi cazuri/zi si 168490 infectati în total. După alte 2 saptamani , pe 30 octombrie se ajunsese la 6546 /zi, pentru ca astăzi,la doar o săptamână distanţă sa se apropie de 10000 noi cazuri/zi.

Fara cuvinte. Sunt de prisos. Pentru că morţii nu vorbesc. Iar miile de vieti pierdute până acum sunt preambulul dramei din următoarele luni. Şi nici alegerile , nici perspectiva Crăciunului nu vor impodobi cu fundiţă rosie realitatea rece a catastrofei umanitare. Putem citi acum dincolo de caducitatea intereselor de moment, în înţelesul profund al filosofului Nicolae Steinhardt, cu speranţa unei decizii pur raţionale, neviciată politic: “Neîmpotrivindu-se la timp, omul devine treptat incapabil de a se mai împotrivi vreodată.””, scrie pe Facebook medicul Ovidiu Alexinschi.

 

 

Comentarii