De Business

Punem punctul pe știi

Cum finanţează autorităţile din România războiul lui Putin

sâmbătă, 26 februarie 2022, 18:59
1 MIN
 Cum finanţează autorităţile din România războiul lui Putin

România finanţează războiul Rusiei, prin Lukoil. Oligarhul Vagit Alekperov, preşedintele companiei petroliere Lukoil, a pierdut peste şase miliarde de dolari după deprecierea bursieră a companiei sale, ca efect al invadării Ucrainei de către Rusia. O decizie luată de prietenul său, Vladimir Putin. Alekperov, însă, ştie că afacerea îi merge la fel de bine în ţări ca România, de exemplu. Şi nu neapărat din vânzări la pompă, ci din contracte cu statul.

Printre instituţiile-cheie care au semnat contracte cu Lukoil se află Ministerul Apărării Naţionale, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Pază şi Protecţie. Alte sute de contracte au fost semnate cu administraţiile locale şi companiile de stat româneşti.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a acuzat mai multe firme din grupul Lukoil de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni în urma cărora s-ar fi pierdut urmele a două miliarde de euro. Banii au fost plimbaţi prin mai multe state din Europa pentru ca în final să ajungă în conturile unor companii offshore pentru a evita plata impozitelor.

Cititi materialul integral pe defapt.ro

Comentarii