Cum puteţi raporta reacţii adverse la vaccinul anti-COVID

luni, 22 februarie 2021, 02:50
2 MIN
 Cum puteţi raporta reacţii adverse la vaccinul anti-COVID

Reacţiile adverse apărute după vaccinarea anti-COVID vor putea fi raportate de către persoanele imunizate atât în incinta centrelor de vaccinare, cât şi online pe site-ul www.anm.ro.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a stabilit ca la centrele de vaccinare persoanele să aibă acces la mai multe informaţii legate de reacţiile adverse care pot să apară, precum şi la modalităţile de raportare a acestora.

Fişa va fi disponibilă în locuri vizibile în centre, dar se poate completa şi online prin accesarea https://covid19.anm.ro/. Astfel, persoana care va dori să raporteze problemele apărute după vaccin va trebui să completeze mai multe date personale, iar ulterior va trebui să descrie simptomele reacţiei adverse suspectate.

De asemenea, va trebui să completeze data apariţiei, data încetării, durata, dacă reacţia a necesitat tratament şi care a fost evoluţia – dacă persoana s-a recuperat, dacă au rămas sechele sau dacă la momentul raportării problemele nu au dispărut şi dacă reacţia adversă a fost comunicată unui medic, farmacist sau asistent medical.

Formularul mai necesită detalii despre vaccinul suspectat, denumirea sa, când a fost administrat, la ce centru, iar în penultima etapă a formularului persoana care completează trebuie să răspundă la câteva întrebări referitoare la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, dacă a trecut prin boală, dacă au existat simptome înainte de vaccinare şi dacă infectarea a apărut după administrarea dozei.

După completarea formularului, pacientul poate bifa dacă este de acord să fie contactat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru a obţine mai multe informaţii despre reacţia adversă suspectată.

Fişa completată în acest mod poate fi trimisă şi prin poştă, fax sau e-mail către ANMDMR pe adresa str. Mr. Ştefan Sănătescu nr. 48, Sector 1, 011478, Bucureşti, România, e-mail: RA.vaccinare.covid@anm.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii