Cum să alegi vinul potrivit pentru a complimenta mâncarea (P)

vineri, 21 aprilie 2023, 10:27
4 MIN
 Cum să alegi vinul potrivit pentru a complimenta mâncarea (P)

Selectarea vinului potrivit pentru a însoți masa poate fi intimidantă, pentru că, deși nicio cină nu a fost ruinată cu un vin "greșit", acesta, dacă este ales cum trebuie, poate îmbunătăți un preparat într-un mod perfect.

Nu există reguli stricte privind potrivirea dintre mâncare și vin, pentru că, în cele din urmă, este o chestiune de gust personal, dar cele mai bune combinări creează un echilibru între componentele unui preparat și caracteristicile unei băuturi.

Învață bazele potrivirii, astfel încât să poți crea propriile combinații. Acest ghid îți va arăta pașii pentru a face potriviri reușite. Vei învăța, de asemenea, ce să cauți într-o rețetă pentru a obține o potrivire excelentă cu vinul.

Deși potrivirea dintre mâncare și vin poate fi complexă, bazele sunt simple de înțeles și chiar pe acestea ne vom concentra în acest articol.

Iată 9 sfaturi pentru a combina vinul cu mâncarea, mai ales dacă ești chiar la început. Acestea sunt sfaturile principale pe care ar trebui să le urmezi:

  1. Vinul ar trebui să fie mai acid decât mâncarea.
  2. Vinul ar trebui să fie mai dulce decât mâncarea.
  3. Vinul ar trebui să aibă aceeași intensitate de aromă ca mâncarea.
  4. Vinul roșu merge bine cu carnea cu arome puternice (de exemplu, carne roșie).
  5. Vinurile albe merg bine cu carnea cu arome ușoare (de exemplu, pește sau pui).
  6. Vinurile amare (de exemplu, vinurile roșii) se potrivesc cel mai bine cu grăsimile.
  7. Este mai bine să asortezi vinul cu sosul decât cu carnea.
  8. De obicei, vinurile albe, spumantele și vinurile roze creează asocieri contrastante.
  9. De obicei, vinurile roșii vor crea asocieri congruente.

Perechi Congruente vs Perechi Contrastante

O pereche contrastantă creează echilibru prin contrastul gusturilor și aromelor.

O pereche congruentă creează echilibru prin amplificarea compușilor de aromă comuni.

Identifică Gusturile de bază

Există peste 20 de gusturi diferite găsite în alimente – de la cele de bază, incluzând dulce, acru și gras, până la cele extreme, incluzând iute, umami și electric. Din fericire, trebuie să te concentrezi doar pe 6 gusturi atunci când combini alimentele și vinul: Sare, Acid, Dulce, Amărui, Gras și Condimente (Iute).

Componentele Gustative de Bază din Vin

În mare parte, vinul lipsește de cele 3 gusturi de grăsime, iuțeală și săratețe, dar conține aciditate, dulceață și amărăciune în grade variate. În general, poți grupa vinurile în 3 categorii diferite:

  • Vinurile roșii au mai multă amărăciune.
  • Vinurile albe, roze și spumante au mai multă aciditate.
  • Vinurile dulci au mai multă dulceață.

Componentele Gustative de Bază din Alimente

Simplifică un fel de mâncare la gusturile dominante de bază. De exemplu, macaroanele la cuptor au 2 componente principale: grăsime și sare. Grătarul este puțin mai complex și include grăsime, sare, dulceață și condimente (plus puțin acid). Chiar și preparatele fără carne pot fi simplificate. De exemplu, o salată verde oferă aciditate și amărăciune; porumbul cremos oferă grăsime și dulceață.

Acum că ai identificat toate componentele gustative de bază din felul tău de mâncare, poți începe să te joci cu opțiunile de perechi. Exemplul simplu cu macaroanele la cuptor va oferi mai multe opțiuni de perechi:

Pereche complementară: Un vin alb cu o aciditate ridicată va completa grăsimea din macaroane. Deci, de exemplu, o rețetă tradițională de macaroane cu brânză cu sos béchamel cremos combinată cu un vin alb cu aromă viguroasă, cum ar fi Pinot Grigio sau Sauvignon Blanc, ar crea o pereche complementară.

Pereche congruentă: Un vin alb cu cremozitate va adăuga la cremozitatea din felul de mâncare. Deci, de exemplu, o rețetă tradițională de macaroane cu brânză cu sos béchamel cremos combinată cu un vin alb cremos, cum ar fi Viognier sau Chardonnay, ar crea o pereche congruentă.

Fii creativ

După ce ai creat echilibrul cu componentele gustative majore atât în vin cât și în felul de mâncare, poți deveni creativ prin combinarea aromelor mai subtile. Iată câteva exemple folosind variante ale macaroanelor cu brânză:

Vin roșu puternic: Ideologia din spatele acestei perechi este că amărăciunea ridicată (taninul) va fi echilibrată de sarea și grăsimea din macaroane. Această echilibrare va lăsa cu aromele subtile rămase de combinat în brânză și vin. Deci, de exemplu, dacă macaroanele tale la cuptor au brânză gouda afumată în ele, ai putea alege un Shiraz care are, de asemenea, note afumate (în postgust). Aromele afumate se combină pentru a crea o Pereche Congruentă, în timp ce taninul din vin creează o Pereche Complementară cu grăsimea din felul de mâncare.

Vin alb dulce: Ideologia din spatele acestei perechi este de a scoate în evidență aromele dulci și sărate printr-o pereche. De exemplu, o porție de macaroane cu brânză cu șuncă s-ar potrivi bine cu un vin alb zesty cu un pic de dulceață, cum ar fi Riesling. Aciditatea va crea o Pereche Complementară cu grăsimea, iar dulceața va acționa ca o Pereche Congruentă cu șunca.

Acum că știi ce fel de combinații poți face, mesele tale vor fi mereu interesante și vei putea impresiona toți musafirii!

 

 

 

Comentarii