Cum şi-a distrus viaţa un tânăr dintr-o familie bună, după divorţul părinţilor. Droguri şi jocuri de noroc

miercuri, 07 decembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Cum şi-a distrus viaţa un tânăr dintr-o familie bună, după divorţul părinţilor. Droguri şi jocuri de noroc

Doi tineri au fost condamnaţi pentru trafic de droguri. Vechi dependenţi de substanţe cu efecte psihoactive, ei cumpărau droguri de toate tipurile atât pentru consumul propriu, cât şi pentru a le revinde, asigurându-şi astfel capitalul necesar. Pedepsele stabilite de magistraţii Tribunalului au fost uşoare, judecătorii considerând că vârsta celor doi le oferă o şansă reală de îndreptare.

 

În vârstă de 21 de ani, Ioan Axinia era student la Universitatea Tehnică, dar anchetatorii nu au stabilit clar la care facultate anume. În timpul urmăririi penale, a spus că este student la Facultatea de Inginerie, Textile, Pielărie. În faţa judecătorilor, a spus că urmează Facultatea de Design Industrial, iar în discuţia cu consilierul de probaţiune, Facultatea de Inginerie Chimică. „Se conturează faptul că fie inculpatul nu ştie clar la ce studiază, probabil datorită preocupărilor sale infracţionale, fie din eroare a furnizat date oscilante. În orice caz, la dosar nu s-a depus niciun înscris care să ateste clar studiile sale, deşi apărarea a făcut trimitere repetată la acestea”, aveau să menţioneze ulterior judecătorii. Nemţean de origine, tânărul provenea dintr-o familie bună, dar destructurată. Părinţii divorţaseră pe când avea doi ani. Se recăsătoriseră în 2011, pe când Axinia avea 10 ani, pentru a divorţa din nou în 2019, fiecare recăsătorindu-se ulterior. După ce crescuse avându-l ca tată timp de 8 ani pe iubitul mamei sale, băiatul căpătase subit un alt tată, cel biologic, la o vârstă la care îi fusese greu să se adapteze.

Pe acest fond, a experimentat şi haşişul, la 14 ani, dependenţa de droguri accentuându-se cu timpul. O cunoscuse pe Raluca Păduraru, cu un an mai în vârstă decât el şi absolventă a unui liceu teoretic cu profil real. Aceasta rămăsese orfană de tată în 2006 şi locuia în apartamentul moştenit de la acesta, fără a mai ţine legătura cu mama sa. Fata începuse să fumeze la 12 ani, ajungând la trei pachete pe zi şi se droga de la 17 ani, sub influenţa anturajului. Începuse cu cannabis, trecând apoi la amfetamină şi LSD, din octombrie 2021 devenind o consumatoare înrăită de droguri de mare risc.

Axinia începuse să se ocupe cu traficul de droguri în 2019, atrăgând-o în această activitate şi pe iubita sa. La drogurile cumpărate, adăugau un „capac” la revânzare, profitul permiţându-le să-şi alimenteze adicţia şi să se întreţină. O parte a banilor erau folosiţi de tânăr şi la jocurile de noroc online. Cei doi vindeau aproape orice tip de droguri, de la cannabis, mefedronă sau ciuperci halucinogene la MDMA, ecstasy, cocaină şi LSD, fie la petreceri, fie unor clienţi cu care tânărul discuta pe aplicaţii securizate. Din ianuarie 2021, Axinia a intrat în atenţia poliţiştilor Serviciului Antidrog, după ce, oprit întâmplător pe stradă, un client l-a indicat drept furnizor al cannabisului găsit asupra lui. Din mai anul trecut, a fost stabilită şi implicarea Ralucăi Păduraru în afacere. Cercetările s-au prelungit pentru stabilirea rolului fiecăruia dintre cei doi în „afacere” şi pentru strângerea de probe suplimentare. În noiembrie anul trecut, afacerea a fost închisă de anchetatori, de la domiciliul celor doi fiind confiscate diverse cantităţi de MDMA, cannabis, ciuperci uscate, dar şi timbre cu LSD.

După arestarea preventivă lui Axinia, fata s-a angajat într-un club, apoi într-un restaurant de cartier, pentru a se întreţine. Ea s-a prezentat şi la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, pentru a scăpa de dependenţa de droguri. Ulterior, ea a declarat că nu mai consumă niciun fel de substanţe psihoactive. Faptul că ea nu a experimentat niciun episod de sevraj a ridicat însă suspiciuni consilierului de probaţiune cu privire la sinceritatea acesteia.

Ioan Axinia şi Raluca Păduraru au fost trimişi în judecată în februarie. Vârsta fragedă, recunoaşterea fapteor şi interesul manifestat pentru îndreptare i-a făcut pe judecătorii Tribunalului să se orienteze spre pedepse minime. Băiatul a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare, faţă de un maxim posibil de 8 ani. Gradul relativ redus de implicare a fetei a fost considerat de magistraţi ca o circumstanţă atenuantă, ea fiind condamnată la 3 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Decizia Tribunalului poate fi supusă controlului de legalitate al Curţii de Apel. 

Comentarii