Cum și cine fură banii alocați de România pentru refugiații ucraineni

vineri, 23 decembrie 2022, 12:09
2 MIN
 Cum și cine fură banii alocați de România pentru refugiații ucraineni

Nu există descriere mai potrivită pentru harababura ajutoarelor financiare cu care România vine în sprijinul refugiaților ucraineni decât acest vechi proverb incorect gramatical, dar tolerat de noi cu mare îngăduință: „Câte bordeie, atâtea obiceie”. Asemeni Programului 50-20, prin care Guvernul alocă milioane de euro ce ar trebui să îi ajute pe cei care au fost alungați de război, dar care ajung, de prea multe ori, în buzunarele unor profitori. Atenție: profitori români, „de-ai noștri”.

Spre deosebire de alte țări, România a ales să nu le dea bani direct ucrainenilor care se adăpostesc la noi, ci să deconteze, prin intermediul primăriilor, anumite sume românilor care susțin că îi ajută pe refugiați, urmând ca ulterior sumele să fie acoperite din fonduri primite de la Uniunea Europeană.

Mecanismul încropit la Palatul Victoria imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia nu a mai fost actualizat în ultimele luni, adică adaptat realității din teren, deși presa a semnalat abuzuri majore cu privire la sumele uriașe decontate de unii români. Sunt de notorietate cazurile descoperite în Suceava, Constanța sau Maramureș, dar și în județele din Oltenia.
Drept urmare, o primărie numără beneficiarii și refugiații, dar nu face controale. Alta nu îi numără „bob cu bob”, ci îi tratează angro, dar face controale. O primărie sesizează Parchetul în cazul abuzurilor constatate, alta nu le dă banii celor care încearcă să înșele statul dar îi iartă.

Și sunt destui cei care înșală statul, adică pe noi toți.
„Ce noroc a dat Dumnezeu pe mine că este război în Ucraina și oamenii aceștia sărmani au ajuns aici la mine! Uite, ce noroc că bag 6.000 de lei în buzunar!”, gândesc unii.

„Este păcat că în astfel de situații se folosește suferința unor oameni pentru beneficii care nu se cuvin”, a reacționat și premierul Nicolae Ciucă, întrebat de jurnaliști despre abuzurile semnalate în mass-media.

Din păcate, guvernanții s-au mulțumit doar să recunoască public existența abuzurilor și să promită că vor face corecțiile legislative necesare, dar n-au făcut nimic.

Mai mult, pe presshub

Comentarii