„Deturnare de fonduri“

Cunoscutul cardiolog ieşean Grigore Tinică, trimis în judecată sub acuzaţii deloc onorabile

sâmbătă, 09 iunie 2018, 01:50
3 MIN
 Cunoscutul cardiolog ieşean Grigore Tinică, trimis în judecată sub acuzaţii deloc onorabile

Unul dintre cei mai apreciaţi medici ieşeni este trimis în judecată de DNA cu un rechizitoriu pe cât de incredibil pe atât de ruşinos. Acuzaţia este aceea că medicul cardiolog Grigore Tinică, în calitate de manager al Institutului de Boli Cardiovasculare din Copou, a cerut sume mari de bani de la Ministerul Sănătăţii pentru lucrări fictive la instituţia pe care o conducea u oficial, potrivit documentelor DNA, acuzaţia este de „complicitate la abuz în serviciu“. Potrivit actului de trimitere în judecată, medicul Tinică ar fi „lucrat“ la această fraudă cu fostul director administrativ de la Institut, dar şi cu administratorul unei firme private, şi aceştia fiind trimişi în judecată cu acuzaţii la fel de grave. Procurorii au pus şi poprire pe averile celor trei.

Procurorii anticorupţie au anunţat, ieri, că l-au trimis în judecată pe managerul Instititului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Iaşi, cunoscutul chirurg cardiolog Grigore Tinică. Medicul a fost deferit justiţiei alături de alte două persoane, pentru o faptă ce ar fi fost comisă acum 8 ani, când ar fi fost complice la o presupusă deturnare de fonduri de peste 400.000 de lei.

Cine sunt ceilalţi acuzaţi din dosar

Pe lista inculpaţilor din acelaşi dosar se mai află Victor Fărcăşel, fost director administrativ al aşa-numitului „Institut al Inimii“ din Copou condus de dr. Tinică, care este acuzat de obţinere ilegală de fonduri şi abuz în serviciu, dar şi Gabriel Alexoae, administratorul unei firme private, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Conform DNA, la finele anului 2010, Victor Fărcăşel, după o înţelegere pe care ar fi avut-o cu Nicolaie-Gabriel Alexoae, a întocmit şi comunicat la Ministerul Sănătăţii o notă de fundamentare în care a inserat date false, prin care solicita ajutor financiar în vederea efectuării unor investiţii în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. I.M. Georgescu“ Iaşi. Era vorba de o reabilitare şi dotarea unei săli hibride de chirurgie cardiovasculară. „Solicitarea inculpatului Fărcăşel Victor a fost transmisă în condiţiile în care lucrările de amenajare ale acelei săli fuseseră executate de societatea administrată de inculpatul Alexoae Nicolaie-Gabriel, în calitate de subcontractor, şi recepţionate la data de 20.05.2009.

În acest context, în perioada noiembrie-decembrie 2010 inculpatul Fărcăşel Victor, pentru a crea o aparenţă de legalitate pentru efectuarea viitoarelor plăţi ilegale, a iniţiat şi participat în mod nemijlocit în procesul de derulare a unei proceduri fictive de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de lucrări societăţii administrate de inculpatul Alexoae Nicolaie-Gabriel“, au precizat procurorii DNA. Aceştia au mai arătat că, pe 29 decembrie 2010, la aproximativ trei săptămâni de la încheierea contractului, Fărcăşel, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi semnat o ordonanţare de plată prin care s-a dispus transferul sumei de 407.000 lei din contul spitalul în cel al firmei administrate de Gabriel-Nicolae Alexoae, reprezentând plata lucrărilor pretins executate. „În realizarea demersurilor infracţionale, inculpatul Fărcăşel Victor a beneficiat şi de ajutorul managerului Tinică Grigore, care a semnat mai multe documente necesare pentru organizarea licitaţiei şi pentru plata lucrărilor pretins executate“, se mai arată în comunicatul citat.

Fostul director medical – clasare

Procurorii au pus poprire pe bunurile celor trei acuzaţi, până la concurenţa sumei de 407.000 de lei ,bani pe care, acum, Ministerul Sănătăţii îi cere înapoi, constituindu-se parte civilă. Contactat telefonic, ieri, după ce DNA a comunicat trimiterea în judecată, medicul Grigore Tinică a spus că nu ştie despre ce este vorba, întrucât nu a primit rechizitoriul. Am încercat să luăm un punct de vedere de la avocatul său, fostul şef al Poliţiei Române Pavel Abraham, însă acesta nu a răspuns la telefon. În acest dosar au fost cercetate şi alte persoane din unitatea sanitară, care nu au fost însă trimise în judecată de DNA în cele din urmă. Una dintre acestea a fost directorul medical Eduard Dabija, pentru care faptele s-au clasat. „În mod corect a apreciat şi dispus procurorul DNA. Situaţia faptică nu relevă vreo conivenţă infracţională a lui Dabija Eduard cu niciunul dintre coinculpaţii din prezenta cauza“, a aprecizat avocata Sandra Grădinaru, care l-a apărat pe Dabija. 

Comentarii