Cursurile de prim-ajutor predate într-un colegiu ieşean au salvat viaţa celui de la catedră: a făcut stop cardio-respirator şi ar fi murit până venea Salvarea

joi, 16 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Cursurile de prim-ajutor predate într-un colegiu ieşean au salvat viaţa celui de la catedră: a făcut stop cardio-respirator şi ar fi murit până venea Salvarea

Elevii şi profesorii de la Colegiul Economic Administrativ din Iaşi au salvat viaţa unui bărbat de 50 de ani, care a venit să le vorbească tinerilor, la o oră de dirigenţie, despre starea de bine la şcoală.

Acesta a început să vorbească în faţa clasei şi, după cinci-zece minute de la începutul prezentării, s-a oprit, a părut că i se face rău, a pus mâna pe catedră şi le-a spus celor din sală: „vă rog frumos să mă scuzaţi”, apoi a căzut.

Profesorul şi elevii s-au dus la el, au remarcat că nu mai respiră, au sunat la SMURD şi au început procedurile de resuscitare, în timp ce doi elevi au plecat din clasă să cheme directorul, dar şi medicul şcolii care era în incintă. Intervenţia lor pare să îi fi salvat viaţa.

Medicii de la SMURD au intervenit de urgenţă, ajungând în patru minute la faţa locului, şi i-au găsit pe elevi şi profesori acordând în continuare măsurile de prim-ajutor, ajutaţi de către medicul şi asistenta unităţii şcolare.

Au preluat cazul şi au constatat faptul că bărbatul era în fibrilaţie ventriculară şi avea nevoie de măsuri avansate de resuscitare. I-au aplicat 17 şocuri electrice externe, cu defibrilatorul, pentru a-i reporni inima şi pentru a-l transporta în viaţă la spital.

Personalul medical care a evaluat pacientul pe secţia de Cardiologie crede că acesta nu ar fi supravieţuit dacă nu ar fi fost intervenţia rapidă şi corectă a elevilor şi profesorului, fiecare secundă contând în procesul de salvare a vieţii bărbatului.

„Un pacient de 50 ani care a făcut stop cardiac trăieşte şi pentru că a fost resuscitat de cadrele didactice. Echipajul de Terapie Intensivă de la SMURD a găsit pacientul în stop şi cadrele didactice îi făceau compresiuni toracice – resuscitare de bază. Echipa de urgenţă a continuat cu resuscitare avansată – era în fibrilaţie ventriculară – a fost nevoie de 17 şocuri electrice externe ca inima sa pornească. Apoi a ajuns în UPU – la Cardiologie – unde o coronarografie a arătat că nu era infarct, ci o altă afecţiune cardiacă”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU SMURD.

Intervenţia a avut loc în dimineaţa zilei de luni, 13 februarie, când bărbatul a ajuns în comă post-resuscitare la Terapie Intensivă. 24 de ore mai târziu, acesta a deschis ochii, s-a trezit din comă, a fost detubat şi a putut vorbi cu medicii.

„Evoluţia putea fi una nefavorabilă dacă profesorii nu făceau ceea ce au făcut – corect şi rapid. Aceasta este atitudinea corectă a oricărui om. UPU – SMURD şi disciplina Medicină de urgenţă a UMF a continuat şi în lunile ianuarie – februarie ale acestui an cursurile de resuscitare în şcoli şi colegii din Iaşi”, a completat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Directorul şcolii: „Un asemenea gest ar trebui să ţină de normalitate, nu de senzaţional”

Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi”, directorul şcolii, Gabriela Tiplic, spus că elevii şi profesorii fac periodic cursuri de prim-ajutor, ultimul dintre ele fiind chiar în urmă cu două luni, în decembrie. Ba mai mult, unul dintre elevii din clasa respectivă făcuse şi cursuri specializate de prim-ajutor.

„Un asemenea gest ar trebui să ţină de normalitate, ar trebui să ştim cu toţii cum să reacţionăm atunci când vedem un asemenea caz. Toată lumea a acţionat prompt, am făcut şi în trecut la şcoală cursuri de prim ajutor, cu studenţii de la Facultatea de Medicină, care au adus manechine şi s-a exersat pe ele. A ajutat şi prezenţa în sală a elevului care făcuse pregătire specializată, profesorul a reacţionat rapid, a fost o chestiune de câteva secunde. Ne bucurăm foarte mult că au dat dovadă de prezenţă de spirit, de implicare, dar mai ales că persoana a fost salvată”, a declarat Gabriela Tiplic.

Directorul liceului a explicat şi că în momentul de faţă se păstrează legătura cu familia bărbatului internat în spital şi că elevii şi profesorul care au intervenit îşi doresc ca acesta să se facă bine cât mai repede pentru a se putea întoarce acasă. 

Comentarii