Cursurile Universităţii „Cuza” rămân, în mare parte, în online şi semestrul al II-lea

miercuri, 03 februarie 2021, 02:53
3 MIN
 Cursurile Universităţii „Cuza” rămân, în mare parte, în online şi semestrul al II-lea

FEAA, Matematica sau Literele sunt exclusiv on-line

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a păstrat sistemul implementat în toamnă şi pentru activităţile didactice din semestrul al doilea. Practic, descentralizând decizia la nivelul facultăţilor, există unele facultăţi care vor desfăşura activităţile exclusiv online în perioada următoare, cât şi unele care au ales un sistem hibrid, în care seminariile sau o parte din activităţile de mentorat se vor desfăşura faţă în faţă. În general, reprezentanţii universităţii spun că au decis asupra unui sistem mixt, validat de Senatul UAIC pe data de 28 ianuarie. „La baza acestei hotărâri au stat informaţiile legate de evoluţia numărului de cazuri pozitive în rândul cadrelor didactice din UAIC în semestrul I, situaţia epidemiologică actuală şi în evoluţie din Iaşi şi din judeţele Moldovei, numărul de cadre didactice care s-au vaccinat, precum şi ultimele decizii privind programarea pentru vaccinare. În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, UAIC va reevalua şi decide modalitatea în care se vor desfăşura activităţile didactice pe parcursul acestui semestru”, au transmis reprezentanţii UAIC.

Un caz aparte este cel al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică, unde studenţii de la specializarea Teologie Romano-Catolică Pastorală vor desfăşura integral toate activităţile faţă în faţă fiindcă sunt un număr mic de tineri înmatriculaţi. În ceea ce priveşte celelalte facultăţi, nu există o linie constantă, fiecare a luat propriile decizii, după cum urmează: la Facultatea de Biologie cursurile şi seminariile se fac online, lucrările practice şi aplicaţiile de teren în regim mixt. Nu este clar cum s-ar putea face lucrări practice şi aplicaţii de teren atât faţă în faţă, cât şi online, ca să fie un regim mixt. La Chimie, doar cursurile sunt online, în timp ce, la Drept, studenţii se prezintă la facultate pentru seminariile la disciplinele obligatorii, dar şi la examene. La FEAA, unde sunt 25% dintre studenţii universităţii, cursurile şi seminariile se fac online, doar eventuale sesiuni de consultaţii sau tutoriat se fac faţă în faţă.

La Filosofie, doar practica se poate face faţă în faţă, în timp ce, la Fizică, cursurile şi seminariile sunt online, iar laboratoarele şi activităţile de cercetare se fac la sediul facultăţii. O situaţie aparte o reprezintă Facultatea de Informatică, unde toate activităţile care pot fi făcute online, se fac de acasă, dar există şi varianta unor întâlniri faţă-în-faţă. „Scenariul mixt presupune: majoritatea activităţilor online, dar avem şi activităţi onsite precum: un număr redus de discipline vor necesita ca o parte din activităţile de seminar / laborator să se desfăşoare faţă în faţă. Studenţii care nu pot participa la activităţile on-line din diverse motive (acces precar la internet, care nu au calculator performant etc.) vor putea participa la activităţile online din laboratoarele facultăţii. O parte dintre examene vor fi on-site”, au precizat reprezentanţii facultăţii.

La Geografie se face faţă în faţă o parte dintre seminariile şi lucrările practice, la Istorie toate seminariile se fac la sediul facultăţii, în timp ce la Litere se fac toate on-line. Şi Matematica e mutată exclusiv în online, cu excepţia activităţilor de tutoriat, consultaţii, îndrumare sau dezvoltarea lucrărilor de studii. 

Comentarii