Cădură mare: Chirica compară creşele cu liceele de elită

D-le primar, fiţi serios! Joaca cu nervii părinților a generat proteste în stradă

miercuri, 12 iunie 2019, 02:00
6 MIN
 D-le primar, fiţi  serios! Joaca cu nervii părinților a generat proteste în stradă

Părinţii nemulţumiţi de lipsa locurilor în creşele ieşene şi de faptul că Primăria Municipiului Iaşi a introdus un nou criteriu de departajare a dosarelor de înscriere, cel al proximităţii, vor protesta joia aceasta pe bulevardul Ştefan cel Mare. Părinţii consideră că introducerea criteriului de proximitate este nedrept şi discriminatoriu, având în vedere faptul că nu există creşe de stat în toate cartierele din Iaşi. 

Astfel, un părinte din cartierul Dacia, chiar dacă aplică pentru cea mai apropiată creşă, este din start depunctat pentru că nu are domiciliul în apropierea acesteia. Primarul Mihai Chirica consideră demersul părinţilor nefondat şi că decizia de a introduce criteriul de proximitate a fost introdus pentru a-i apăra pe ieşeni de „invazia“ celor din afara oraşului şi împiedică obiceiul unor părinţi din Iaşi de a-şi duce copiii în alte zone ale oraşului decât cea în care locuiesc.

Motivele invocate de primar sunt uşor de demontat

Peste 600 de copii din Iaşi nu au locuri în creşele ieşene. „Ziarul de Iaşi“ (VEZI AICI) a prezentat nemulţumirile părinţilor într-un articol publicat săptămâna trecută, iar primarul Iaşului, Mihai Chirica, afirmă că prezentarea acestor nemulţumiri şi faptul că „Ziarul de Iaşi“ a amintit de criteriul de proximitate introdus de Primăria Municipiului Iaşi „nu este decât o tehnică meschină de manipulare“. Primarul subliniază că introducerea acestui criteriu nu schimbă cu nimic faptul că nu sunt suficiente locuri în creşele ieşene. „Ce credem, că introducerea criteriului de proximitate, sau inexistenţa lui, schimbă lucrurile, multiplică locurile?“, afirmă primarul într-un comentariu pe Facebook, în cadrul aceluiaşi mesaj afirmând că acest criteriu al proximităţii a fost introdus pentru a împiedica părinţi din afara oraşului să îşi înscrie copiii la creşele din Iaşi. Afirmaţie care nu este oricum susţinută de fapte, având în vedere că unul dintre documentele solicitate la dosarul de înscriere trebuie să dovedească faptul că cei care îşi înscriu copiii la creşe trebuie să aibă domiciliul în Iaşi.

Mai mult, în cazul existenţei vizei de flotant, părinţii trebuie să facă dovada închirierii acelui imobil, nu doar să fie luaţi în spaţiu de către cineva. Un alt motiv invocat de către primar pentru stabilirea criteriului de proximitate este acela că mulţi părinţi aleg să îşi ducă copiii la creşele din alte cartiere şi nu la cele din cartierul de domiciliu. Explicaţie care ar putea fi validă dacă ar fi existat menţiunea că „proximitate“ înseamnă cea mai apropiată creşă de domiciliu, nu „400 sau 500 de metri“ cum a fost aplicat acest criteriu anul acesta, discriminând clar părinţii din cartierele unde nu există astfel de spaţii. Astfel, faptului că acest criteriu de proximitate este „firesc şi necesar“ cum se invocă în comunicatul emis de Primăria Municipiului Iaşi în cursul zilei de ieri şi că este „folosit şi în învăţământul preşcolar şi cel primar“ nu este valid în acest caz, grădiniţe şi şcoli existând în fiecare cartier, nu şi creşe.

Părinţii cer doar egalitate de şanse

Părinţii nemulţumiţi de acest criteriu subliniază acelaşi lucru. Oana Morena Gavrilescu, unul dintre părinţii care vor participa joi de la ora 10.00 la protestul din faţa Primăriei Municipiului Iaşi, explică faptul că ştia de criza locurilor în creşe, dar spera să aibă egalitate de şanse cu părinţii care locuiesc în cartierul Alexandru cel Bun, unde se află cea mai apropiată creşă, ea fiind domiciliată în Dacia. Părintele afirmă şi că explicaţia că acel criteriu al proximităţii şi posibilitatea celor din afara Iaşului de a „fura“ locurile ieşenilor din creşe nu îi mulţumeşte pe părinţi. „La înscriere ni s-a cerut la dosar şi dovada unui act de închiriere, chiar dacă avem viză de flotant. Iar creşa la care am depus dosarul este în Alexandru. E cea mai apropiată creşă de cartierul Dacia unde locuiesc. Ştiam că nu sunt locuri suficiente, dar până la introducerea criteriului de proximitate măcar aveam aceleaşi şanse. Părinţii din Alexandru au primit punctaj pentru proximitate, nu însă şi eu“, explică mama.

De asemenea, Georgiana Bitiuşcă îi răspunde primarului la comentariul său de pe Facebook. Ieşeanca afirmă că „asta cu proximitatea ca să nu ocupe locurile copiii din localităţile de lângă Iaşi în defavoarea celor din Iaşi e praf în ochi! Pe site-ul Direcţiei Creşe scrie clar că au prioritate copiii din Municipiul Iaşi şi apoi cei din localităţile limitrofe. Şi totuşi afirmaţi că au prioritate copiii din apropiere şi apoi alţi copii din alte cartiere. Dar zonele CUG, Frumoasa, Poitiers, Bularga, Bucium, Dacia, şi lista continuă, în apropierea căror creşe se află? Sau noi nu contăm? De votul nostru nu aveţi nevoie? Noi suntem buni numai pentru achitarea taxelor şi impozitelor?“

Prin urmare, explicaţia oferită de către Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iaşi, aceea că „criteriul de proximitate are menirea de a menţine copiii în creşe cât mai aproape de cartierul în care locuiesc şi a fost introdus şi ca urmare a faptului că există numeroase persoane care locuiesc în Zona Metropolitană, dar, folosind viza de flotant, ocupă locurile disponibile în creşele din municipiu. Corelat, Direcţia Creşe a primit solicitări de înscrieri din partea unor părinţi care îndeplinesc în mod real acest criteriu de proximitate, însă nu reuşesc să îşi înscrie copiii în creşa cea mai apropiată, locurile fiind ocupate de persoane din alte zone ale oraşului sau chiar din comunele limitrofe“ nu are nici un fundament în cazul nemulţumirilor părinţilor din cartierele în care nu există creşe şi care au încercat să îşi înscrie copiii la creşele cele mai apropiate.

Concurenţă de 3 copii pe un loc la creşele ieşene

Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, primarul Mihai Chirica sugerează că acest criteriu de proximitate şi faptul că este discriminatoriu poate fi invocat şi de părinţii care ar dori să îşi înscrie copiii la liceele de elită din Iaşi, la colegii precum „Negruzzi“, „Eminescu“ sau „Naţional“, dar nu au şansa asta pentru că stau în alte cartiere. „Acest criteriu este folosit şi în învăţământul preuniversitar şi nu există nemulţumiri. Unul este Colegiul «Negruzzi», unul Colegiul «Eminescu», unul Colegiul Naţional. Poate ar trebui să căutaţi în dicţionar ce înseamnă cuvântul «discriminare»“, afirmă primarul Mihai Chirica pentru „Ziarul de Iaşi“ atunci când i se spune faptul că părinţii din cartierele fără creşe se consideră discriminaţi de criteriul proximităţii.

Totuşi, în cazul liceelor de elită, este vorba de calitatea unui serviciu disponibil pentru toţi, în timp ce în cazul creşelor este vorba de lipsa totală a serviciului pentru 2/3 din solicitanţi.

Conform informaţiilor oferite de către Primăria Iaşi, Direcţia Creşe gestionează 11 creşe, cu o capacitate de 39 de grupe, respectiv 975 de locuri pentru copii. Pentru anul 2019 – 2020 sunt disponibile însă doar 325 de locuri, diferenţa fiind ocupată de copii înscrişi în anii anteriori. La această etapă de înscriere au fost depuse 913 solicitări. Practic, au candidat trei copii pe un singur loc.

La protestul de joi, estimează organizatorii acestei manifestaţii, vor participa câteva zeci de părinţi. 

Comentarii