Dak Sanjuk, adică frigăruile de pui ale coreenilor

joi, 31 ianuarie 2019, 22:27
2 MIN
 Dak Sanjuk, adică frigăruile de pui ale coreenilor

Că frigăruile sunt cam la fel în întreaga lume presupun că ştiaţi fără să v-o mai spun şi eu. Însă, fireşte, fiecare naţie îşi are particularităţile sale, ce ţin de ingredientele prezente pe băţ, tipul de marinată folosit (dacă-i cazul) ş.a.m.d. 

În cazul de faţă, avem de-a face cu nişte frigărui tare simple (pui, morcovi, ceapă verde), o marinare cu puternic iz asiatic (fireşte) şi, drept corolar, un rezultat teribil de gustos. Pentru demonstraţie avem nevoie de: 1 piept de pui, 3-4 morcovi subţiri, vreo 8 cepe verzi, iar pentru marinată de: 2-3 căţei de usturoi, 2 linguri de seminţe de susan, uşor prăjite, 3 linguri de sherry (în lipsă, vin alb dulce), 1 lingură de ulei de susan, 1 lingură de ulei (porumb, floarea soarelui etc.) Tăiaţi în cuburi de vreo 3 cm pieptul de pui. Tăiaţi ceapa verde în bucăţi tot de vreo 3 cm, la fel şi morcovii (dar opăriţi-i mai întâi câteva minute în apă clocotită). Zdrobiţi căţeii de usturoi, puneţi toate ingredientele într-un castron (sau, de ce nu?, în blender) şi amestecaţi-le bine. Puneţi carnea şi legumele în marinată, frecaţi-le bine şi lăsaţi-le în pace cât timp stau în apă beţele de la frigărui (1/2 oră) şi se încălzeşte grătarul. Înfigeţi ingredientele în frigărui, alternativ, frigeţi 7-8 minute, întorcând pe toate părţile şi serviţi imediat. Săraţi şi piperaţi după gust.

„010“ Lugana DOC 2017, Bulgarini

Obţinut dintr-o vie veche şi maturat în butoaie mari de lemn, „010“ nu este indicativul unui agent secret britanic, ci unul dintre vinurile de top ale cramei Bulgarini, situată în regiunea italiană Lugana/Brescia. Avem de-a face cu un vin tânăr şi totuşi foarte complex, obţinut din soiul Turbiana (cunoscut şi sub numele de Verdicchio), care se recomandă, în primul rând, printr-o pregnantă componentă minerală.

Are o culoare galben pai, cu reflexii verzui şi un nas elegant, cu piersică, mentă şi note minerale, calcaroase. Corpul plin, cu o excelentă aciditate şi alcool bine integrat, are o structură compactă şi o lejeră astringenţă. Gustul aduce în prim plan cireşe albe amare, caise coapte şi ardei gras, la care se adaugă impresii condimentate, de busuioc. Postgust lung, intens şi crocant, lasă senzaţii ierboase, puţin amărui.

Comentarii