Dalkia – Veolia – Chirica

vineri, 09 aprilie 2021, 01:50
6 MIN
 Dalkia – Veolia – Chirica

Un fapt care poate că a trecut prea puțin dezbătut public, deşi ar fi meritat cu prisosinţă: posibila plecare a Veolia din Iaşi. Din păcate, veştile sunt proaste…

„Popescu Gheorghe se trezeşte azi mai de dimineaţă: să nu se înghesuie toţi la 7 la singura baie din apartament, iar el vrea să se şi bărbierească, că l-a chemat şefu’ la el. Dă drumul la maximum la apa caldă, căci cu apă rece se irită şi nu se mai poate bărbieri o săptămână: are barba tare. Lasă să curgă în gol 5-6 minute, chit că va plăti în plus, şi-şi face pantofii în acest timp. Revine, dar apa, tot rece. S-a trezit degeaba mai devreme: puţină lume din bloc trezită la acea ora face ca apă să se încălzească doar după ce ar curge în chiuvetă tot conţinutul conductei de la punctul termic până la el, la etajul 8. Mai stă puţin, se învârte pe hol, revine: tot rece. Un pic călâie, dar rece. E ora 7 fără 5. N-are încontro, se bărbiereşte la rece, chit că îi dau lacrimi când dă lama pe sub bărbie. Nu termină încă şi, iată, se trezesc şi cei mici, care trebuie să meargă la şcoală. Dau năvală în baie, tata le promite că termină imediat. Numai bine că, între timp, deşi el a terminat bărbieritul, a venit şi apa caldă. E fierbinte de nu poţi ţine mâna. Copiii vor şi apă caldă la spălat, căci cea rece e prea rece. Mai ales că, de câteva zile, Popescu Gheorghe a mai închis puţin căldura la calorifere, din repartitoare, iar noaptea e cam răcoare în casă. N-a avut însă încotro: trebuie ca toţi să se mai călească niţel, căci a plătit luna trecută 8 milioane la căldură, la două camere, chit că închide tot când pleacă. Şi asta de când şi-a pus repartitoare, că înainte plătea la jumătate, iar caloriferele mergeau non-stop. Nu mai înţelege nimic, dar asta e. În fine, intră cel mic la spălat. Se aude un răcnet: s-a fript cu apă. Scandal, urlete, sare şi mama… Tatăl vrea să potrivească apă, dar între timp s-a trezit se pare tot blocul: apa rece nu mai are presiune. Greu, învârtind rozetele cu mare fineţe, o nimereşte până la urmă şi se spală cu toţii. Mai cu îndemnuri, mai cu certuri şi înghionteli, mai nervoşi sau doar prost dispuşi, ies în sfârşit cu toţii din casă, care la şcoală, care la serviciu. Familia ieşeanului Popescu Gheorghe începe bucuroasă o nouă zi.”

Citind rândurile de mai sus, probabil că mulţi ieşeni au un deja vu. Unii pentru că îşi amintesc vremurile cu astfel de probleme ale apei, alţii poate pentru că au mai lecturat povestea. Da, tot subsemnatul a scris-o. Dar acum aproape 9 ani: 5 septembrie 2012. Era imediat după semnarea preluării Termoficării ieşene de la Primărie de către francezii de la Dalkia Romania SA, o firmă privată ce opera deja termoficarea în Ploieşti de câţiva ani, unde se auzise că o face cu succes. Am publicat atunci povestea generică aşa frust pentru că finuţii manageri francezi, după cum arătau în poza de grup, nu păreau a avea habar în ce se bagă la Iaşi. Oricum, era o afacere semnată pentru 20 de ani. Iată, au trecut doar 9, iar Dalkia, actuala Veolia, anunţă că ia în calcul să se retragă din Iaşi. E de bine? E de rău?

Un lucru este cert: povestea de mai sus, a lui Popescu, e acum anacronică. Şi vă confirmă asta cineva care a rămas în sistem centralizat. Veolia pleacă din Iaşi pentru că an de an a funcţionat cu pierderi, în speranţa unui viitor profit care nu a mai venit. Acum aflăm că, în fapt, toate investiţiile Veolia s-au făcut şi în baza unor înţelegeri nescrise atât la nivel de Primărie, cât şi la nivel de Guvern: implementarea unei legislaţii care să descurajeze montarea centralelor de apartament, în concordanţă şi cu cerinţele UE privind poluarea. Legislaţie care, la 9 ani de la semnarea preluării de la Iaşi, nici măcar nu a fost pusă în dezbatere publică într-o formă coerentă. S-a încercat, acum 7-8 ani, o dezbatere, dar numai pe o propunere verbală. S-a inflamat întreaga ţară, toţi guvernanţii s-au speriat şi au uitat de proiect, de angajamente, de cerinţe UE şi de tot: proiectul a ajuns direct la coş, unde probabil stă cuminte şi acum. Era, dacă vă amintiţi, acel proiect ce prevedea, între multe altele, să îţi pui coş de evacuare la centrală până pe bloc, chiar dacă stai la etajul 1, nu ca acum, până în geamul vecinului, că n-are decât să stea cu fereasta închisă dacă nu vrea noxe. Plus, evident, prevederi mult mai dure pentru cei ce intenţionau să iasă din sistem centralizat. Multe bune, eco, altele controversate, în fine… Ce să facă Dalkia-Veolia în aceste condiţii, altceva decât să toace aici banii firmei mamă din Franţa? Nu e cazul să le plângem de milă unor privaţi, căci se vor descurca. Dar nici nu le putem cere să facă ei protecţie socială pentru noi, asta e clar.

Ştim, la modă pare a fi să dai de pământ cu orice furnizor de utilităţi. Poate puţini din cei ce erau în urmă cu 10 ani în sistemul centralizat ieşean mai ştiu cum funcţionează acesta acum. E un serviciu ok, am zice. În plus, nu uitaţi că Veolia a gestionat în aceşti ani impecabil proiecte uriaşe pe banii UE de schimbare a conductelor din oraş, prin care anterior se pierdea în pământ jumătate din căldura furnizată de CET. Nu au avut nici cea mai mică întârziere, chiar dacă uneori ne-au enervat şantierele ce blocau traficul. Asta ca să comparăm cu întârzierile şi problemele permanente în derularea finanţării pe care le are Primăria în mai toate proiectele proprii pe banii UE. Şi ca să fie clar: dacă Veolia pleacă, avem de-a face acolo înapoi cu Primăria…

Va pleca Veolia sau nu? Managerii au spus că probabil da, dar mai aşteaptă puţin pentru a vedea dacă legislaţia sau prevederile pe care le aşteaptă de 10 ani se vor implementa sau nu. Vedeţi voi actualul parlament să pună în practică acea legislaţie nepopulară? Îl credeţi în stare pe micul populist Mihai Chirica să facă ceva cât de mic în acest sens la Iaşi? Căci altfel, din declaraţiile triumfaliste ale primarului după anunţul intenţiei de plecare a Veolia din Iaşi ai putea înţelege că ori cu Veolia, ori cu Chirica, totul va fi la fel de bine.

Mulţi ieşeni se uitau în această iarnă la televizor şi nu înţelegeau cum de au bucureştenii aşa probleme cu apa caldă şi căldura, când la Iaşi nu se mai auzise de aşa ceva de ani buni. Pentru că acolo încă se ocupă primăria de termoficare, poate v-a scăpat amănuntul. Se va descurca Mihai Chirica, mai bine decât Firea&compania sau Nicuşor Dan, cu o nouă, imensă şi complexă corvoadă pe cap? Nu ştim, dar avem mari, foarte mari dubii…

Comentarii