De ce îl acoperă șefii pe polițistul care a „învârtit” afacerea Cheșcu? Dedesubturi neștiute!

marți, 22 februarie 2022, 03:02
5 MIN

Ancheta DNA în dosarul „Flux” a devoalat o situaţie neverosimilă la Poliţia Locală. Un angajat al instituţiei este ţinut în braţe de conducere cu toate că implicarea sa în dosar arată grave nereguli în modul în care şi-a pus semnătura pe acte urbanistice. Poliţistul local Adrian Hriţcu a făcut recepţia blocului Flux, apoi a amendat investitorul, pentru ca, în final, să se numere printre semnatarii primului certificat de edificare a construcţiei care confirma că imobilul ar fi respectat autorizaţia de construire. Deşi întreaga afacere a ajuns la DNA, acest ultim act, emis în iulie 2017, nu ar fi provocat efecte juridice, dar important este conţinutul său, întrucât arată că investitorul a intenţionat să intabuleze blocul cu 16 luni înainte de emiterea celorlalte documente problematice de la nivelul Primăriei. Procurorii au descoperit actul în timpul percheziţiilor.

 

”Ziarul de Iaşi” vă prezintă detalii cu privire la modul în care s-a făcut recepţia blocului Flux în 2014 şi, apoi, a fost emis primul certificat de atestare a edificării.

Primul certificat de edificare a construcţiei Flux a fost emis în 7 iulie 2017 de către Poliţia Locală, la doar o zi după înregistrarea cererii depuse de beneficiar. La acea vreme, înainte de 2018, cădea în sarcina Poliţiei Locale să emită astfel de certificate. Însă, acel act se pare că nu a provocat efecte juridice. Procurorii l-au găsit în arhiva instituţiei, odată cu realizarea percheziţiilor.

Hriţcu centrează, dă cu capul şi îşi dă autogol

Interesant este conţinutul: poliţiştii locali semnatari au confirmat că imobilul ar avea doar două niveluri în subsol şi parter, iar lucrările s-ar fi făcut cu respectarea autorizaţiei de construire şi a Planului Urbanistic Zonal. Amintim că, încă din 2015, când „Ziarul de Iaşi” a publicat imagini cu imobilul, se putea constata cu uşurinţă că, în fapt, erau mai multe niveluri decât cele autorizate. Certificatul a fost emis în condiţiile în care aceeaşi instituţie sancţiona anterior firma Flux pentru că a construit mai mult decât era prevăzut în autorizaţie. Surpriză: pe certificat apare semnătura aceluiaşi poliţişt Adrian Hriţcu, martor în dosarul „Flux”, el fiind şi agentul constatator care aplicase sancţiunea după ce, anterior, nu identificase probleme la recepţie. Recapitulând, cronologic situaţia se prezintă astfel: pe 17.10.2014 se face recepţia blocului (conform cu autorizaţia), pe 25.10.2014 se aplică amenda (pentru nerespectarea autorizaţiei), iar pe 7.07.2017 se emite primul certificat de edificare (conform cu autorizaţia). Pe toate aceste acte apare semnătura lui Hriţcu. Pe certificatul de edificare al Poliţiei Locale mai sunt semnăturile directorului adjunct al Poliţiei Locale (Georgel Grumeza, şef al instituţiei la vremea respectivă) şi şefa Serviciului Control Urbanism, Mihaela Tulică (cumătra primarului).

Citește și: EXCLUSIV: Surpriză, primarul nu îşi mai recunoaşte semnăturile în dosarul Cheșcu

Ce a spus poliţistul local la DNA

„(…) procesul verbal de recepţie a fost eliberat pentru porţiunea de clădire care respecta proiectul anexă şi autorizaţia de construire. Pentru ce era în plus am întocmit ulterior proces-verbal de sancţiune contravenţională”, a spus Hriţcu la audierile DNA de acum câteva săptămâni. Despre primul certificat de edificare nu a avut de comentat. Tot el, în aceeaşi declaraţie, le-a precizat procurorilor că, în activitatea curentă, admitea recepţia unui imobil doar dacă era respectată autorizaţia. Cu toate că certificatul Poliţiei nu a provocat efecte juridice, totuşi se pune întrebarea: de ce conducerea instituţiei nu a luat măsuri în tot acest timp faţă de un angajat care, în mod evident, a contribuit la emiterea unor acte care conţin falsuri? „Nu am cunoştinţă despre activitatea acestui poliţist local din acea perioadă”, a spus directorul Liviu Zanfirescu, săptămâna trecută.

Citește și: Un putregai cât blocul lui Cheșcu la Poliția Locală. Comisarul Zanfirescu nu știe pe unde să scoată cămașa

Dar nici după izbucnirea scandalului, conducerea instituţiei nu a luat vreo măsură. „O răspundere penală desigur este o răspundere mult mai mare faţă de o răspundere disciplinară”, a mai spus Zanfirescu, deşi Hriţcu este doar martor în dosar, şi nu inculpat. În ceea ce priveşte amenda aplicată de Hriţcu, raportul acestuia a fost întocmit superficial astfel că sancţiunea a fost anulată în instanţă. „Flux, în calitate de investitor, a executat lucrări de construire (…) cu nerespectarea documentaţiei tehnice anexă a autorizaţiei de construire nr. 1253/2012 constând în regim de înălţime, suprafaţă construită, suprafaţă desfăşurată construită”, sunt constatările lui Hriţcu din procesul-verbal de sancţiune. Faptul că nu a detaliat care au fost încălcările a dus la anularea amenzii de către instanţă. În plus, agentul a greşit adresa sediului social al investitorului – motiv de nulitate absolută. În procesul-verbal de recepţie, întocmit cu o săptămână înainte de sancţiune, este scris scurt faptul că „se admite recepţia” fără alte constatări sau adnotări. La recepţia din 2014, Hriţcu a fost singurul reprezentant al administraţiei locale.

DNA l-a găsit pe Hriţcu la birou în timpul percheziţiilor

În vârstă de 60 de ani, Adrian Hriţcu lucrează în cadrul instituţiei încă din anul 1994, de pe vremea gardienilor publici. Iniţial, a lucrat la Ordine Publică, apoi la Pază şi Obiective, iar, din 2010, la actualul serviciu. Activitatea în teren a desfăşurat-o în perioada 2010 – 2015, ulterior ocupându-se de evidenţa documentelor în instituţie. În prezent, Hriţcu este secretar al Serviciului Control Urbanism. În ziua de 26 ianuarie, când au efectuat percheziţiile la Poliţia Locală, procurorii i-au găsit la birou pe Hriţcu şi pe şefa serviciului, Mihaela Tulică, cumătră a primarului Mihai Chirica. După preluarea documentelor, DNA l-a chemat la audieri pe poliţistul local în calitate de martor, dar, după cum s-a văzut, acesta a dat declaraţii contradictorii.

Liviu Zanfirescu

Imobilul Flux a fost intabulat în baza altui certificat

În decembrie 2018, imobilul Flux a fost intabulat în baza altui certificat de edificare, semnat de data aceasta de şefii Primăriei: se schimbase, între timp, procedura de atestare a edificării. Potrivit procurorilor DNA, au existat mai multe variante ale aceluiaşi certificat la Primărie. În primă instanţă, unul semnat de Mihai Chirica a fost utilizat de compania Flux pentru intabularea blocului, dar Oficiul de Cadastru a respins solicitarea. Ulterior, la Cadastru a fost depus un alt certificat, semnat de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, în baza căruia s-a făcut intabularea. Ambele certificate au atestat în mod fals faptul că imobilul a fost construit cu respectarea autorizaţiei de construire. La începutul lunii ianuarie 2021, înainte de izbucnirea scandalului, funcţionari ai Primăriei au constatat că întregul dosar de edificare a construcţiei Flux lipseşte din arhiva instituţiei. În acest dosar penal al DNA, Chirica este urmărit penal pentru „fals intelectual” şi „instigare la uzurparea funcţiei”, acuzaţii similare fiind făcute şi în cazul mai multor angajaţi ai instituţiei.

Citește și: „Stăpânul Tătăraşului”, Gheorghe Cheşcu, vinde apartamente care nu există

Comentarii