De ce nu contăm în discuțiile internaționale despre Rusia. Atitudine paradoxală

miercuri, 10 februarie 2021, 10:19
2 MIN
 De ce nu contăm în discuțiile internaționale despre Rusia. Atitudine paradoxală

România nu are o expertiză pe ceea ce se întâmplă în Rusia și de aceea nu contează la dezbaterile din Occident despre politica rusească și despre regimurile de la Moscova, susține Armand Goșu, profesor și expert în spațiul ex-sovietic.

România nu are un corp de specialiști în spațiul rus și ex-sovietic, iar mediul academic este dezinteresat de ceea ce se întâmplă la Moscova și dintr-un dispreț istoric față de politica rusească.

Atitudinea e paradoxală, având în vedere influența pe care Rusia a avut-o de-a lungul istoriei în România.

„În marile universități din România, la Iași, la Cluj, nu există centre de rusistică sau de sovietologie. Suntem aproape geografic, ar trebui să avem 50 de experți pe Ucraina, pe Republica Moldova, 50-100 pe Rusia. În țările baltice sunt centre de cercetare, au loc dezbateri publice, apar reviste academice. Dar nu e ceva nou. Nici în perioada interbelică România nu a avut un corp de experți pe slavii de est, pe Ucraina, pe Rusia. S-au ocupat ori lipovenii ori basarabenii. Iar cei care mai studiau zona, erau pregătiți la Paris”, a declarat Armand Goșu, profesor la Universitatea București și expert în spațiul ex-sovietic.

Singurii specialiști pe această zonă sunt în serviciile secrete românești, dar la nivel academic lipsesc. Din această cauză, și România lipsește din dezbaterile internaționale.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii