De ce nu este deloc bine că Dăncilă lucrează de la birou şi este disciplinată!

vineri, 09 iulie 2021, 01:50
4 MIN
 De ce nu este deloc bine că Dăncilă lucrează de la birou şi este disciplinată!

Era minunat dacă era pregătită, compententă şi mai ales avea idee cu ce se mănâncă postul care i-a fost înfiinţat.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a vorbit ieri în premieră despre angajarea Vioricăi Dăncilă în cadrul instituţiei pe care o conduce. „Lucrează de la birou şi este foarte disciplinată”, a spus Isărescu de parcă lucratul într-o clădire anume şi disciplina erau singurele calităţi cerute pentru acest post. „Motivele, ca şi politica de resurse umane au fost explicate pe larg de directorul de resurse umane şi se găsesc pe site-ul băncii. Nu am nimic de adăugat. În ceea ce priveşte domeniul în care dânsa lucrează, n-a luat locul niciunui specialist din Banca Naţională”, a mai răspuns sec guvernatorul la o altă întrebare adresată de un jurnalist. Cu alte cuvinte i-a vedeţi-vă de treabă, ce trebuie să dau eu cuiva „raportul”, eu sunt şeful BNR – una dintre cele mai puternice instituţii din ţară.

Gestul guvernatorului de a o angaja pe Dăncilă la BNR nu are însă nimic de a face cu competenţa fostului premier. Este doar plata unui serviciu pe care Dăncilă i l-a făcut când l-a susţinut pe Isărescu pentru un nou mandat de guvernator. Ea a fost cea care a pus piciorul în prag şi a dat peste cap jocurile lui Dragnea, jocuri din care Isărescu nu făcea parte. Totuşi, forţarea guvernatorului de a aduce în cea mai importantă instituţie din ţară un om recunoscut pentru gafele sale monumentale a făcut să cadă mitul că în BNR sunt angajaţi doar oameni foarte bine pregătiţi. Era probabil doar un mit urban şi era valabil doar pentru anumite posturi, unele fiind distribuite după diverse interese şi nu în funcţie de criterii neapărat obiective.

Mişcarea lui Isărescu are însă reverberaţii mult mai largi în întreaga societate. Gestul său de a o aduce pe Dăncilă la banca centrală le-a arătat miniştrilor, secretarilor de stat, primarilor, directorilor de societăţi de stat sau celor de instituţii, rectorilor, directorilor de şcoli că se poate. Odată ce a căzut mitul angajării la BNR doar pe criterii de competenţă şi profesionalism, atunci este clar că şi ceilalţi pot proceda la fel. Oricum ei lucrau aşa, dar li se putea pune oglinda BNR în faţă. Acum, ei vor vedea doar imaginea lui Dăncilă în ea, imagine ce va fi ca un OK pentru fiecare verişoară, amantă, frate sau pilă pe care o aduc în instituţie peste care sunt „şerifi”.

Din acest punct, consecinţele nu sunt prea greu de intuit. Odată instituţiile vor fi împovărate cu cheltuieli suplimentare inutile. Amanta nu o angajezi fiindcă îţi poate face proiecte beton pe fonduri UE, pe ea o aduci în funcţie fiindcă ai o obligaţie faţă de ea, una extrem de personală, numai că te foloseşti de resursele statului, adică „furi” din taxele şi impozitele plătite, ca tu să ai parte de multă iubire. Apoi, nici verişoara sau fratele doar nu-i angajezi să se spetească, le dai doar o pâine, să nu moară săracii de foame. Nu este de neglijat nici frustarea care se creează printre angajaţii din instituţii care ajung să lucreze acolo pe bune, în urma unor concursuri pentru care sunt nevoiţi să înveţe mii de pagini de legi anoste. Să ne gândim şi la elevi şi studenţi. Ce înţeleg ei din faptul că un premier cunoscut în special pentru gafele sale a fost angajat la cea mai prestigioasă instituţie din ţară? Că se poate şi fără să pui osul prea tare la muncă.

Din păcate, cazul Dăncilă nu este singular. Deja dosarul angajărilor de la Apele Române este arhicunoscut. Chelneriţa de la Iaşi a făcut victime, săptămâna acesta mai multe persoane care au contribuit la angajarea ei au fost trimise în judecată, iar printre ele se află şi Petru Avram, fostul directorul de la ABA Prut-Bârlad. Este ca un fel de boală şi arată cât de limitaţi sunt cei care iau astfel de decezii. Nu este o crimă să angajeze un membru de partid, dar dacă tot o faci nu folosi ca singur criteriu de selecţie obedienţa. Concluzia este cât se poate de clară. Faptul că Dăncilă lucrează la birou şi este disciplinată nu este deloc bine. Era minunat dacă era pregătită, compententă şi mai ales avea idee cu ce se mănâncă postul care i-a fost înfiinţat – departament de energie verde. Altfel vine dimineaţă la 8 la serviciu doar ca să taie frunze la câini fiindcă sunt verzi şi dau energie! Problema este că toată această distracţie ne costă pe noi câteva mii de euro bune în fiecare lună. 

Comentarii