De la anul, pe 15 ianuarie românii vor fi puşi să citească 40 de poezii

vineri, 17 ianuarie 2020, 08:00
3 MIN

* O nouă zi de vineri, deci a mai trecut o săptămână (sâmbătă şi duminică nu se pun, fiind libere), încă puţin şi se isprăveşte luna, apoi vine încă o lună (cea mai scurtă, dar şi cea mai agasantă) şi se isprăveşte iarna, vine primăvara, care ne aduce ştevie, urzici şi vechea datină de 9 martie, aşadar putem spune că ne-am scos. A trecut şi aniversarea lui Eminescu (încă nu există, din păcate, o lege care să impună tuturor românilor ca pe 15 ianuarie să citească 40 sau 44 de poezii, dar s-ar putea strecura un proiect pe tema asta!), ocazie de care câţiva au profitat ca să mai lungească niţel seria sărbătorilor – deşi toţi ştiu că acestea continuă cu Ziua Unirii, când cu coniacul Milcov, pe care îl seacă dintr-o sorbire. Pentru unii, chiar şi cu 26 ianuarie, când se adună la mormântul lui Ceauşescu…

* După moartea Cristinei Ţopescu am găsit pe site-uri zeci de ştiri despre înhumări şi incinerări – evident, şi milioane de comentarii ale cititorilor care, la fel de evident, s-au împărţit în tabere şi s-au păruit online, că de-aia există calculator şi acces la internet. Neomarxiştii insistau că incinerarea e mai ieftină şi mai practică, fiindcă nici nu se mai ocupă zone întinse cu cimitirele; noi am zice că varianta cea mai bună ar fi îngropatul răposaţilor în picioare, pe trei sferturi, cu partea de deasupra pământului (de la piept în sus) dată cu aurolac sau vopsea argintie pentru sobe, să creadă privitorii că e vreo statuie, un bust, ca alea din parcul Copou. Din păcate, există riscul ca, într-o noapte, infractori cu scule şi cu un cărucior să încerce să taie bustul şi să-l valorifice…

* Ne mirăm că la aproape două săptămâni după Sfântul Ioan, care a încheiat seria de Sărbători, site-urile ziarelor româneşti nu pârâie pe la cusături de sfaturi potrivite cu perioada şi cu situaţia. După mintea noastră am fi băgat cu avânt asemenea sfaturi, gen "Cum să croim hăinuţe copilului din faţa de masă distrusă la Revelion", "Resturile de vin roşu şi alb rămase după Sărbători, ingredientele unui rose ideal pentru Ziua Îndrăgostiţilor!", "Să meşterim perii de spălat sticle din crengile brazilor din plastic" ori "Să ne luminăm casa ieftin şi bine cu vechea instalaţie din brad!". Chiar şi primarii ar fi putut profita de ocazie, lăsând la locul lor ornamentele alea, frumos colorate, de la Sărbători, să nu se mai plângă alegătorii că e beznă pe străzi în restul anului. Plus că din costumele roşii de Moş Crăciun se pot face veste pentru activiştii care vor bântui pe la oameni, când începe campania electorală, înainte de alegerile locale!

Comentarii