De unde provine numele de România? O istorie controversată

vineri, 01 decembrie 2023, 10:56
2 MIN
 De unde provine numele de România? O istorie controversată

Cum de am ajuns să ne numim români și nu daci sau valahi, cum de țara noastră poartă numele de România și nu Dacia, sau Valahia? Istoricii vin cu niște explicații interesante, care au legătură cu documente istorice, nu de la noi, ci din străinătate.

„Numele de Ţară Românească este absolut identic cu acela de România”, explică istoricul Ioan-Aurel Pop într-un interviu pentru Adevarul. E la fel ca în cazul Deutschland, care înseamnă „Ţara Germanilor” sau England care înseamnă „Țara Anglilor”, potrivit gadgetreport.

„Se ştie sigur, din vechi izvoare, că Moldova, Banatul, Făgăraşul, Maramureşul etc. erau numite uneori şi terrae Valachorum sau Valachiae/ Vlachiae/ Volachiae, adică ‘ţări ale rumânilor’. Aici, între Dunăre şi Carpaţii Meridionali (sau Alpii Transilvaniei, cum le ziceau occidentalii), s-a format la cumpăna secolelor al XIII-lea şi al XIV-lea, prin reunirea mai multor Vlahii, prototipul statului românesc medieval, adică Valahia Mare sau Ţara Românească“, a declarat acesta.

Prima referire la România, din istorie

Cel mai vechi indiciu cunoscut asupra unei denumiri geografice cu mențiunea „românesc” este conținută de unele versiuni ale operei Getica de Iordanes: „…Sclavini a civitate nova et Sclavino Rumunense et lacu qui appellantur Mursianus…”, relatează wikipedia.com.

Denumirea „Rumunense” constituie o transliterație latinizantă a unei pronunții slave pentru „românesc”. Deși mențiunea Sclavino Rumunense s-a dovedit a fi apocrifă (a cărui autenticitate este îndoielnică), ea fiind o interpolare ulterioară în textul lui Iordanes, relevanța ei istorică rămâne considerabilă, interpolarea neputând fi mai târzie de secolele al X-XI-lea.Un alt cărturar, iezuitul ungur Ştefan Szántó, scria în secoul XVI-lea, că „Valahia inferioară este numită Romaniola”, fără să indice de către cine.

Un secol mai târziu, Giacomo Luccari, cărturar din Sicilia, foloseşte cuvântul România, denumind astfel Ţara Românească”.

Când am devenit oficial România

În 24 ianuarie 1862, Adunarea Generală de după unirea Moldovei cu Ţara Românească a decis ca numele ţării să fie România.

Era finalul unei vaste perioade istorice în care această ţară a purtat diverse denumiri, de la Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei, între 1859 și 1862, la Principatele Unite ale Țării Românești și Moldovei, între 1862 și 1866. Din 1947, ţara s-a numit oficial Republica Populară Română, iar din 1964, țara noastră s-a intitulat Republica Populară Romînă. În 1965, Ceauşescu a redenumit ţara Republica Socialistă România, iar din 1989 am revenit la denumirea tradiţională, de România.

Comentarii