De Sănătate

Punem punctul pe știi

Descoperirea care ar putea explica boala misterioasă cauzată de țigări electronice

vineri, 13 septembrie 2019, 11:57
2 MIN
 Descoperirea care ar putea explica boala misterioasă cauzată de țigări electronice

O boală misterioasă afectează tot mai mulți fumători de țigări electronice, iar aceasta ar putea avea în sfârșit o explicație.

Țigările electronice ar fi trebuit să fie o opțiune ceva mai sănătoasă pentru fumători, însă acestea ar putea fi motivul pentru care mai mulți oameni ar suferi acum de o boală ciudată. Cel puțin 450 de oameni s-au îmbolnăvit și șase au murit până în acest moment. Cauza nu este una clară, însă boala pare să fie cauzată de aceste țigări electronice.

Un nou studiu aduce puțină lumină în această situație. Cercetătorii au descoperit că boala ar avea lagătură cu macrofagele, un tip de celule albe care au rolul de a proteja sistemul imunitar. Acestea se hrănesc cu agenții patogeni pe care îi întâlnesc în organism. Astfel, acestea absorb virusurile și bacteriile care ar putea cauza boli și le blochează în interiorul lor. Folosesc apoi un anumit tip de enzime digestive pentru a le dizolva, iar astfel agentul patogen dispare.

În general, macrofagele reușesc să facă diferența între celulele bune și cele rele și nu le atacă pe cele care nu fac rău organismului. Totuși, rata de succes nu e tocmai de 100%. Așadar, cercetătorii cred că exact aceasta este cauza care declanșează boala misterioasă legată de țigări electronice.

Un grup de cercetători de la University of Utah au efectuat teste pe șase pacienți care prezentau simptome specifice acestei boli. Au găsit în plămânii acestora o cantitate mai mare de un tip ciudat de macrofage, pline de grăsime. Motivul pentru care acestea ar conține o cantitate mai mare de grăsime ar fi legat de existența acetatului de vitamina E. Acesta este un tip de nutrient solubil în grăsimi care a fost descoperit că ar fi contaminat anumite produse de vaping.

Experții spun că rezultatele nu oferă suficiente dovezi, însă descoperirea ar reprezenta un pas semnificativ înspre obținerea unui tratament pentru această boală care ar fi declanșată de țigări electronice.

Comentarii