COMUNICAT DE PRESA

Dezbatere Trenul Metropolitan Iaşi

miercuri, 05 august 2020, 13:14
2 MIN
 Dezbatere Trenul Metropolitan Iaşi

În anul 2020 autorităţile române au descoperit conceptul de tren urban. Asta doar pentru că o instituţie civilizaţională pentru noi – adică UE – ne-a prevăzut nişte bani la capitolul infrastructură unde se precizează clar şi despre tren urban. Noi o să-l numim pentru IAŞI – Tren Metropolitan. Din cele 79,9 miliarde alocate României, aproximativ 13 miliarde sunt pentru infrastructură. 

O bună parte din ei sunt pentru cea feroviară din care 300 de milioane de euro sunt destinaţi trenurilor urbane şi metrourilor din România. Nu sunt puţini bani ţinând cont că nu suntem nici la stadiul de studii de prefezabilitate pentru aceste gen de proiecte care se foloseste de infrastructura feroviară existentă. Sunt foarte puţini însă pentru construcţia unei linii de metrou, care costă miliarde de euro. “Dacă ne referim şi la programul UE numit GREEN-DEAL, se ştie că acest tip de transport este dintre cele mai ecologice. O garnitură de tren metropolitan cu aproximativ 300 de călători înlocuieşte cam tot atâtea maşini aflate în trafic. De asemenea transportul feroviar este de 3,4 ori mai ieftin decât cel rutier. Şi ne dorim un oraş pentru oameni nu pentru maşini.” a declarat Andrei R Ciuhodaru membru al think tank-ului. 

Pornind de la judecata logică că noi trebuie să transportăm repede cât mai mulţi oameni într-un oraş şi zona metropolitană, nu maşini, încercăm să oferim câteva idei şi răspunsuri la cum poate arăta, implementa şi funcţiona Trenul Metropolitan IAŞI. Idei pe care membrii Think-tank-ul Bahlui.ro le-au publicat şi explicat de-a lungul timpului în articole de presă, pagini web şi reţele de socializare. Joi, 6 August 2020, ora 17:00, puteţi participa, contribui şi pune întrebări live, înscriindu-vă la conferinta online organizată de think-tank-ul Bahlui.ro.

La dezbatere vor fi prezenţi lect. George Turcanaşu, dr. în geografie, Andrei R Ciuhodaru, arhitect şi urbanist, Toni Hriţac redactor şef Ziarul de Iaşi. Think tank-ul Bahlui.ro reuneşte oameni care caută soluţii pentru Iaşi antrenând elitele locale într-o platformă de dezbateri prin care să fie găsite formulele adecvate de identificare şi de promovare a unor proiecte de interes local şi regional.

Marius Alexa
Coordonator
0745 501 941
marius.alexa@bahlui.ro 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii