De Sănătate

Punem punctul pe știi

Diabetul zaharat necontrolat poate conduce la insuficienţă renală

miercuri, 23 iunie 2021, 11:40
6 MIN
 Diabetul zaharat necontrolat poate conduce la insuficienţă renală

Ioana Lefter, 46 ani, Bârlad: ”De 10 ani fac tratament pentru diabet zaharat de tip II, dar nu din cauza aceasta v-am scris. Am câteva luni bune de când am probleme cu rinichii. Cel puțin așa mi-a explicat medicul meu de familie, tot acesta fiind cel care mi-a spus că s-ar putea ca aceste probleme să fie și din cauza diabetului meu, pe care nu pot să îl țin întotdeauna sub control. Încă din această iarnă am început să merg foarte des la toaletă, dar cantitatea de urină era foarte mică, uneori tulbure sau închisă la culoare. Eu am pus acest lucru pe seama faptului că, probabil, am răcit la burtă, mai ales că aveam și dureri atunci când urinam. Mi se umflă foarte tare picioarele, le simt foarte grele, și iau mereu diuretice, dar fără mare efect. În plus, tot din această perioadă, din iarnă, mă doare capul aproape zilnic. Medicul meu de familie mi-a recomandat să merg la Iași, la Spitalul ”Parhon”, să fac investigații la rinichi dar, până acum, m-am ferit, de teama Covidului, că mai am și diabetul ăsta și am zis să mă feresc. Am sperat să-mi și treacă, dar nu s-a schimbat nimic în bine. Cel mai probabil, va trebui să ajung la spital, dar aș vrea să știu, dacă se poate, ce se întâmplă cu mine și cât de grav este”.

Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași:

”Simptomele descrise de dvs. sugerează că afecțiunea de bază de care suferiți, adică diabetul zaharat (DZ), a progresat și s-a complicat cu o afectare a rinichilor care se cheamă nefropatie diabetică, un efect secundar al DZ din cauza valorilor glicemice necontrolate și din cauza evoluției bolii. Este o complicație des întâlnită, cam 1 din 10 pacienți cu DZ o dezvoltă. Apare și în DZ de tip I și de tip II – la cel de tip I este mai ușor de cuantificat exact momentul în care apare afectarea rinichilor, aproape toți pacienții care au diabet de tip I știu exact când a debutat boala, având nevoie de insulină. În general, cam la zece ani de la momentul apariției DZ apare și boala cronică de rinichi și nefropatia diabetică. La diabetul de tip II, din păcate, uneori sunt diagnosticate în același timp și DZ și boala de rinichi pentru că au evoluat cumva pe ascuns sau pacientul, deși avea anumite simptome, nu s-a prezentat la spital ca să își facă analizele și când se întâmplă acest lucru află că are și afectare renală, și diabet zaharat de tip II.

În ceea ce privește cauzele, această afectare a rinichiului este de fapt o complicație secundară unor valori glicemice mari, care au dus la o suprasolicitare a rinichilor, o hiperfiltrare și, indirect, la o epuizare a funcțiilor rinichiului. Cu cât este mai slab controlat DZ, cu cât sunt neglijate recomandările legate de dietă, de tratament, cu atât mai repede poate să apară această complicație precum și celelalte – afectarea oculară, afectarea nervoasă, periferică sau afectarea vaselor de sânge de la nivelul miocardului sau a circulației periferice.

Din punct de vedere al investigațiilor necesare, pentru că afectarea rinichiului este relativ frecventă în astfel de cazuri, este nevoie de o evaluare inițială mai complexă în care să cauți și alte posibile explicații pentru insuficiența renală. Părerea mea este că trebuie să fiți evaluată într-o clinică de specialitate, unde vi se va face o ecografie abdominală, renală, precum și un set de analize de sânge care evaluează funcția rinichiului și complicațiile posibile ale insuficienței renale. De asemenea, este necesar un examen de urină și o determinare a proteinuriei pe 24 de ore sau a pierderilor de proteină prin urină, care reprezintă un semn că nefropatia diabetică s-a instalat și o poți cuantifica sau clasifica în funcție de acest nivel al proteinuriei pe 24 de ore.

Referitor la tratament, din fericire pentru pacienții cu DZ, ultimii ani au dus la progrese extraordinare în medicină și există mai multe opțiuni. Pentru cei cu DZ de tip I soluția este o colaborare strânsă între medicul diabetolog și nefrolog și un control bun al glicemiei, combinat cu un control bun al factorilor de risc; pentru că un pacient cu DZ va dezvolta mai ușor decât ceilalți pacienți complicații cardiovasculare și renale. De aceea este nevoie de un set de medicamente profilactice sau care au rol de a proteja apariția complicațiilor. Pentru DZ de tip II există medicamente nou descoperite și aici aș menționa o clasă nouă de medicamente care se cheamă inhibitori de SGLT2. Și-au dovedit eficiența atât pentru controlul glicemiei, cât și printr-o protecție a rinichilor, existând trialuri clinice noi care sugerează că reușesc să reducă îmbătrânirea rinichilor cu aproximativ 30% față de cei care nu iau această clasă de medicamente.

Dacă pacientul reușește să urmeze sfaturile mediului diabetolog și nefrolog, să aibă o evaluare periodică la trei-șase luni sau o dată pe an, impactul pe calitatea vieții și pe regimul de viață nu este unul dramatic. Mai este însă nevoie de mici ajustări legate de cantitatea de proteine sau de lichide care trebuie consumate. Dacă este vorba însă de o boală de rinichi avansată sau chiar de stadiile finale, când este nevoie de dializă sau transplant renal, acolo sunt necesare mai multe modificări. Se reduce cantitatea de fructe și legume proaspete care nu se pot consuma din cauza riscului de hiperpotasemie, se reduce mult aportul de proteine și există un risc crescut de malnutriție. Aceste lucruri fac ca regimul igienico-dietetic să fie dificil de respectat în stadiile avansate, când este un pacient care are restricții legate de DZ, cât și de boala cronică de rinichi.

Prezentarea la medic trebuie să fie una cât mai rapidă de la apariția primelor simptome, iar orice pacient diagnosticat recent cu DZ are nevoie de o evaluare nefrologică, pentru a vedea dacă există și afectare renală sau nu. După această evaluare inițială este nevoie de o evaluare periodică, dar această periodicitate va fi decisă de medicul curant. În fazele incipiente, această evaluare este recomandat să se facă o dată pe an și este obligatorie pentru orice pacient cu DZ, indiferent că vorbim de tip I sau de tip II. Apoi este nevoie de o evaluare anuală, iar dacă această boală de rinichi este avansată, investigațiile care țin de rinichi se efectuează la un interval regulat între 3 și 6 luni, existând posibilitatea de a modifica tratamentul în sensul interzicerii unor medicamente sau reducerii dozelor unor medicamente care se dau atât pentru DZ, cât și pentru hipertensiune. Ele pot fi toxice sau cauzatoare de efecte adverse din cauza diminuării funcției rinichiului și din cauza acumulării acelor medicamente în sânge.

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“ din Iași are singura clinică de specialitate din județul Iași, de  aceea există mai multe avantaje pentru un pacient care ajunge aici. Există posibilitatea de a evalua într-o singură zi atât afectarea renală prin dozări ultra-sonografice, prin măsurători ecografice ale funcției rinichiului, cât și prin bilanț extins complet atât al funcției renale și al complicațiilor asociate DZ, se pot face în cadrul spitalului analize de sânge și de urină la care rezultatul este furnizat în aceeași zi. Astfel, pacientul reușește într-o zi să fie evaluat complet din punct de vedere al funcției rinichilor și a controlului DZ. La final primește o scrisoare medicală, recomandări și o programare ulterioară după ce este evaluat de medicul nefrolog.

Nu vreau să vă sperii, dar DZ este cea mai des întâlnită cauză pentru insuficiență renală în stadiu terminal. Un procent de 10 – 20% dintre pacienții care au nevoie de dializă au ajuns în acest stadiu din cauza complicațiilor DZ. Din păcate, pacientul cu diabet care ajunge la dializă are o evoluție nefavorabilă din cauza complicațiilor, mortalitatea este aproape dublă față de celelalte categorii și, din acest motiv, existând probleme de abord vascular și o mortalitate ridicată prin complicații cardiovasculare, este de dorit ca evaluarea funcției rinichiului și a funcției renale să fie făcută cât mai repede. De asemenea, și evaluările periodice trebuie să fie efectuate cu regularitate tocmai pentru a împiedica progresia afectării rinichilor către stadiul final unde nu există alte soluții decât dializa. De aceea, eu vă recomand să mergeți cât mai repede la un medic nefrolog pentru a stabili împreună pașii pe care va trebui să îi urmați”.

Comentarii