Doi iubiţi, city break la Amsterdam după droguri en-gros. Poliţia din Koln i-a prins, Justiţia din Iaşi a trebuit să-i lase scăpaţi

joi, 22 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Doi iubiţi, city break la Amsterdam după droguri en-gros. Poliţia din Koln i-a prins, Justiţia din Iaşi a trebuit să-i lase scăpaţi

Doi ieşeni vor scăpa nepedepsiţi, după ce au făcut o excursie de „aprovizionare” cu cannabis la Amsterdam. Pe drumul de întoarcere, drogurile au fost capturate întâmplător de poliţiştii germani, aflaţi în căutare de cocaină. A durat doi ani până ca ancheta să fie preluată de procurorii români. Apoi peste dosar s-a aşternut praful timp de ani buni. Instanţa s-a mişcat mult mai repede, dând sentinţa în doar trei luni: răspunderea penală s-a prescris.

 

Poreclit „Jamaica” şi cunoscut procurorilor DIICOT ca având preocupări pe linia traficului de droguri, Valentin Frunză şi-a programat o excursie în Olanda special pentru aprovizionare. Însoţit de concubina sa, Mihaela Melinte, de fratele vitreg şi de un cunoscut, „Jamaica” a plecat pe 8 iunie 2011 de la Otopeni spre Belgia. De acolo, s-au deplasat în aceeaşi zi cu trenul până în ţara vecină, la Amsterdam. Nu au pierdut timpul cu vizitarea altor atracţii turistice, ci s-au oprit într-un „coffee-shop” administrat de un hindus. Melinte a slujit de interpret, cunoscând limba engleză, iar afacerea s-a parafat repede. Ieşeanul voia un kilogram de cannabis. Hindusul i-a împachetat 903,7 grame în şase cutii de fulgi de porumb şi 47,6 grame de răşină de cannabis. Ieşenii au rămas la Amsterdam peste noapte, iar a doua zi s-au întors în Belgia, la Anvers. Şi-au pregătit cu atenţie coletul, pe care l-au expediat spre Iaşi cu autocarul. Pe 10 iunie, Melinte şi Frunză s-au urcat în altă maşină, cu destinaţia România. Ceilalţi doi ieşeni s-au întors cu avionul.

La 30 km de Köln, autocarul care transporta şi coletul ieşenilor a fost controlat de poliţişti, aceştia având informaţii că într-un bagaj se găsea cocaină. A fost găsit un rucsac cu 1,2 kg de cocaină, dar şi cannabisul ieşenilor. Amprentele prelevate au fost trimise pentru comparaţii în Belgia, Olanda şi România, iar autorităţile române au răspuns că 5 dintre cele 34 de amprente găsite pe pachetul cu droguri aparţineau Mihaelei Melinte. În februarie 2013, autorităţile germane au cerut ca urmărirea penală a acesteia să fie preluată de partenerii români, solicitare aprobată trei luni mai târziu. Melinte nu a putut fi audiată de anchetatori, fiind plecată din ţară. A fost localizată abia în 2018, în Marea Britanie, împreună cu Frunză, iar la audieri cei doi şi-au recunoscut fapta. În aprilie 2019, DIICOT a cerut dosarul început de germani, iar în ianuarie 2020, un ofiţer de poliţie judiciară din Iaşi a preluat cannabisul confiscat. Abia la începutul acestui an, Frunză şi Melinte au fost audiaţi ca suspecţi, iar în mai, au primit calitatea de inculpaţi.

Dosarul celor doi a fost trimis în instanţă pe 8 iunie, la 11 ani de la excursia în Olanda a celor doi. Or, termenul general de prescriere a răspunderii penale în cazul traficului de droguri este de 8 ani. Cum prescripţia specială a fost practic desfiinţată prin două decizii ale Curţii Constituţionale adoptate în 2018 şi 2022, magistraţii Tribunalului nu au putut face altceva decât să constate că dosarul nici nu mai trebuia să le ajungă pe masă. Faptele celor doi se prescriseseră încă din 2019. S-a dispus încetarea procesului penal, singura victorie a anchetatorilor fiind confiscarea cannabisului. 

Comentarii