Donald Trump şi Kim Jong-un, analizaţi de un cercetător ieşean. Ghiciți care e mai sadic!

marți, 12 iunie 2018, 01:56
2 MIN
 Donald Trump şi Kim Jong-un, analizaţi de un cercetător ieşean. Ghiciți care e mai sadic!

Un profesor al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC), specialist în psihologie politică, a realizat şi analizat profilurile psihologice ale lui Donald Trump, preşedintele SUA, şi Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, în contextul în care aceştia se vor întâlni pe 12 iunie la Singapore. Reprezentanţii UAIC spun că profilurile au fost realizate conform unei metode pe care serviciile secrete externe ale SUA obişnuiau să o folo­sească în trecut.

Astfel, Silviu Grecu, lector la Facultatea de Filo­so­fie şi Ştiinţe Social-Politice, consideră că „personalităţile ce­lor doi vor afecta semnificativ interacţiunea dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, iar întâlnirea este una extrem de imprevizibilă“.

În opinia specialistului ieşean, Kim Jong-un va renunţa la poziţia sa agresivă şi va căuta un compromis.

Studiul în care a efectuat această analiză a reliefat faptul că Donald Trump ar fi în proporţie de 30% narcisist, 23% sadic, 23% histrionic, 13% antisocial şi are în proporţie de 11% alte trăsături, în timp ce Kim Jong-un este 30% sadic, 18% histrionic, 15% antisocial, 15% adaptabil şi are în proporţie de 22% alte trăsături.

Cercetătorul ieşean spune că cei doi se deosebesc la capitolul stimă de sine şi prezenţă publică, iar, deşi ambii sunt conducători autoritari, lect.dr. Silviu Grecu crede că Trump nu dă încă semne de „alunecare spre tiranie“.

„Ceea ce îi apropie este nevoia de putere. Acesta este un complex foarte des întâlnit în psihologia politică, o combinaţie de agresivitate, frustrare, narcisism şi megalomanie. Ambii sunt dominaţi de automatisme şi flexibi­litate foarte scăzută a raţionamentelor, o caracteristică a tira­nilor, incapabili să primească idei noi. În creierul unei astfel de persoane nu se mai produc sinapse logice, se lasă condus de creierul emoţional. Are senzaţia că este Dumnezeu şi nu mai filtrează raţional informaţiile, un fapt demonstrat inclusiv neu­rologic. Sunt ambii exemple de lideri toxici, nu de lideri au­ten­tici“, crede profesorul ieşean.

Acesta predă la UAIC cursul de „Atitudini şi comportante politice“.

Comentarii