Dosarul Veranda: Contestaţiile acuzaţiilor au fost reunite, iar judecătorii se vor pronunţa joi

miercuri, 28 decembrie 2022, 19:52
2 MIN
 Dosarul Veranda: Contestaţiile acuzaţiilor au fost reunite, iar judecătorii se vor pronunţa joi

După o zi plină, în care magistraţii Curţii de Apel au avut de analizat 11 contestaţii împotriva controlului judiciar dispus de procurorii DIICOT pentru inculpaţii din dosarul „Veranda”, totul s-a terminat cu o amânare. Dosarele funcţionarilor din Primărie, în frunte cu primarul municipiului Iaşi, cele ale angajaţilor Oficiului de Cadastru şi cele ale omului de afaceri Cristin Zămosteanu au fost reunite într-unul singur, în care judecătorii urmează să se pronunţe joi.

Controlul judiciar a fost dispus în cazul a 12 persoane, în cadrul anchetei care vizează condiţiile în care a fost efectuată supraetajarea Halei Centrale şi amenajarea pe terasa acesteia a unui restaurant. Solicitarea M.Chim de autorizare a lucrărilor a fost iniţial refuzată de Primărie, întrucât indicatorii urbanistici ai clădirii erau deja depăşiţi.

Cu toate acestea, ulterior a fost eliberată autorizaţia necesară, iar lucrarea a fost executată. Cercetările procurorilor în cazul Halei Centrale au demarat în primăvară, ca o extindere a unui dosar deschis împotriva lui Zămosteanu în 2019 şi în care este acuzat de producerea unui prejudiciu de 12 milioane euro bugetului de stat.

În dosar, anchetatorii au investigat „constituirea unui grup infracţional organizat” în care “dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism” pentru a obţine autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Cele 11 persoane care au contestat măsura controlului judiciar sunt:

  • CHIRICA MIHAI – primarul Municipiului Iaşi
  • ZĂMOSTEANU CRISTIN – dezvoltator imobiliar
  • AMĂRIUŢEI REMUS LUCIAN – administrator al unor firme patronate de Zămosteanu
  • CREŢU OVIDIU – angajat al firmelor deţinute de dezvoltatorul imobiliar
  • OŢELEANU CRISTINA DANIELA – şefa Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Iaşi
  • MOCANU RALUCA ANDREEA – director al Serviciului Urbanism, fost arhitect-şef al Municipiului Iaşi
  • MUSTIAŢĂ ALEXANDRU FLORIN – arhitectul şef al Municipiului Iaşi
  • ZLAVOG VARTOLOMEI ANDRAS – consilier GIS Cadastru
  • BLIORŢ VASILE – angajat al Oficiului de Cadastru
  • POPA RĂZVAN MARIUS – angajat al Oficiului de Cadastru
  • POPA MARIANA – registrator în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi

Infracţiunile cercetate de procurori sunt abuz în serviciu în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Prima contestaţie împotriva controlului judiciar înregistrată la Curtea de Apel Iaşi a fost cea a lui Cristin Zămosteanu, iar în dosarul imobiliarului au fost reunite, la secţia Drepturi şi Libertăţi a instanţei, şi celelalte contestaţii din lotul “Veranda”.

 

Comentarii