Două elemente comune au avut pacienţii fără comorbidităţi care au decedat

joi, 29 octombrie 2020, 14:08
2 MIN
 Două elemente comune au avut pacienţii fără comorbidităţi care au decedat

Este de aproape opt luni de zile în linia întâi a luptei împotriva covid-19, tratând, de la declanşarea pandemiei, sute de pacienţi: medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara.

Virgul Musta a vorbit despre modificările apărute, în ultimele luni, în simptomatologia pacienţilor covid, despre reinfectarea cu acest virus, despre cauzele care duc la deces şi cele care generează o incidenţă mare a ratei de deces, despre situaţia din spitale – de la numărul de paturi şi locuri ATI la starea de spirit a personalului medical –, despre rolul solidarităţii dintre medici şi populaţie, despre cea mai eficientă metodă de protecţie, despre modul în care putem preveni îmbolnăvirea şi ne putem creşte imunitatea în faţa bolii.

La o rată de pozitivare de mare şi la un risc de transmitere pe măsură, ce ne rămâne de făcut? Cum putem să ne creştem imunitatea ca să nu ajungem în postura de pacienţi covid?

Ca să nu ajungem pacienţi covid, există o singură soluţie; prevenirea, adică respectarea regulilor sanitare.

Ca să faci o formă nu foarte severă a bolii, acolo poţi, într-adevăr, să îţi „modelezi” puţin imunitatea. Asta se face printr-o alimentaţie cât de cât sănătoasă – să nu se mănânce foarte mult, să se consume alimente de calitate –, prin mişcare, care e foarte importantă pentru sănătate. Putem să ne întărim puţin imunitatea cu vitamine – C, D –, dar nu consumate pe perioade foarte lungi. În această perioadă, noi recomandăm două tablete de virtamina C, un gram, pe zi, şi Zinc care să întărească sistemul imunitar.

Dar mai sunt şi alţi factori de care trebuie să ţinem cont şi pe care trebuie să-i evităm: stresul şi oboseala, care slăbesc organismul. Este indicat să ne odihnim şi să încercăm să ne manageriem stresul, frica, despresia. Pacienţii fără comorbidităţi care au decedat la noi au avut două elemente comune: unul este că au venit la spital prea târziu, la mai mult de o săptămână de la debutul bolii, când deja erau declanşate mecanismele patogenice, iar celălalt a fost fie stresul, fie depresia.

Citiți interviul integral pe putereaacincea.ro.

Comentarii